Ga naar de inhoud
'Het wordt link'

Storm Eunice heftiger dan Dudley: code oranje morgenmiddag in heel het land

Beeld © ANP

We mogen onze borst natmaken. Na storm Dudley raast vandaag Eunice over ons land. Het KNMI waarschuwt: in het hele land geldt in de middag code oranje. "Het gaat heftig worden", zegt meteoroloog Maurice Middendorp van Buienradar.

Storm Dudley zorgde voor vele tientallen schademeldingen in het land, maar van storm Eunice mogen we nog veel meer verwachten. In de loop van de ochtend zal de wind aantrekken. Vanaf 14 uur begint het écht: dan krijgen we te maken met windkracht 9. 

De storm trekt van het zuidwesten tot het noordoosten in een brede lijn over Nederland. "We krijgen te maken met windstoten van 130 tot 140 km/u in een grote strook langs de Nederlandse kust", vertelt Middendorp. "Windkracht 10 wordt het sowieso, maar windkracht 11 valt ook niet uit te sluiten. En dat is bijzonder te noemen."

Rondvliegende voorwerpen

Het KNMI heeft code oranje afgegeven en meldt daarbij: "Er kunnen aanzienlijke schade en zeer gevaarlijke situaties ontstaan als gevolg van omvallende bomen en rondvliegende voorwerpen. Hiervoor staat vanaf 14 uur code oranje uit."

Landelijk gezien komt de storm rond 16.00 uur op z'n hoogtepunt. "Als je de weg op moet, voor je werk bijvoorbeeld, zou ik toch overwegen dat niet te doen. Rond die tijd trekken er ook felle buien over, dus voor automobilisten is dat echt niet fijn."

'Het wordt link'

Wat opvalt aan Eunice is dat hij zal huishouden in het hele land. "Dat zie je niet heel vaak. Het wordt vrij link. Storm Ciara in februari 2020 was ook fel, maar de schaal van deze storm wordt groter."

In de loop van de avond wordt het weer rustiger, het eerst in Zeeland. 

Middendorp denk dat Eunice te vergelijken valt met de oktoberstorm in 2013, die in West- en Noord-Europa voor veel ellende zorgde. Toen werd het ook windkracht 11. Het KNMI gaf destijds voor de westelijke helft van het land het weeralarm 'code rood' af. Er vielen in Nederland drie doden als gevolg van de storm.

Bekijk ook: Gewonden en schade door Dudley

01:40
Dudley zorgde in heel Nederland voor problemen.

Ook in andere landen als Duitsland en België zijn weeralarmen afgegeven vanwege Eunice. "We mogen ook veel schade verwachten in ieder geval", zegt Middendorp. "Dus zet tuinmeubels binnen, zet trampolines vast."

Mensen omver

En wees ook op je hoede in de stad. Bij eerdere stormen is wel gebeurd dat mensen door een windstoot omver werden geblazen. "Dat heeft ermee te maken dat de wind rond gebouwen extra kan uithalen."

Dudley en Eunice mogen we officieel een 'tweelingstorm' noemen, omdat ze zo kort achter elkaar zijn. Voor maandag is er ook een storm in de maak. Middendorp: "Het kan zijn dat we dan mogen spreken van een drielingstorm."

Gevolgen voor het verkeer

De ANWB zegt dat automobilisten serieus met moeilijke rijomstandigheden rekening moeten houden. "Pas je rijgedrag aan bij zulke heftige windstoten", zegt een woordvoerder. "Houd afstand en pas je snelheid aan. Fietsers en andere weggebruikers kunnen verrast worden door windstoten."

De bond maakt zich het meest zorgen om lege vrachtwagens of lege bestelbussen. "Als die over een dijk of brug rijden, vangen ze meer wind en kunnen ze omwaaien."

Op Schiphol gaan er vanwege storm Dudley al minder vluchten en zijn er vertragingen. Een woordvoerder adviseert reizigers de actuele reisinformatie in de gaten te houden. "Over de situatie van morgen kunnen we nu nog niks zeggen."