Ga naar de inhoud
Zware windstoten

Storm Dudley trekt over Nederland: gewonden en veel schade

Een omgewaaide boom in Hoogezand Beeld © ANP / Venema Media

Op veel plekken in Nederland heeft storm Dudley behoorlijk huisgehouden. Het KNMI heeft code geel uitgevaardigd vanwege zware windstoten, en die waarschuwing blijft tot in de loop van de middag staan.

De storm heeft her en der al voor flinke schade gezorgd, en op een industrieterrein in het Gelderse Duiven is een agent gewond geraakt toen er een losgewaaide dakplaat naar beneden kwam.

In ziekenhuis

De agent is overgebracht naar het ziekenhuis. Hoe zijn of haar toestand is, is onbekend. De plek is afgezet, want er vallen nog steeds platen naar beneden.

In Emmen woei het dakleer van een woning. De brandweer moest eraan te pas komen om het vast te zetten, om zo een gevaarlijke situatie te voorkomen.

 

Automobilisten hebben veel last van de wind. Op de A37 bij het Drentse Zwinderen raakte een auto flink beschadigd toen die van de weg werd geblazen. De chauffeur kwam met de schrik vrij.

In Beilen, eveneens in Drenthe, reed een automobilist de Beilervaart in, waarschijnlijk als gevolg van de combinatie van een schrikreactie door een omgewaaide boom op de weg en de harde wind. De man kon zelf uit het voertuig klimmen.

Boom op rijdende auto

In Leeuwarden viel een boom op twee auto's, en in Maassluis kwam een boom terecht op een rijdende auto.

De inzittenden moesten door de brandweer worden bevrijd. Ze zijn met verwondingen naar het ziekenhuis gebracht.

Problemen spoor

De storm zorgt ook voor wat verstoringen op het spoor. Zo rijden er op het traject Amsterdam - Schagen minder intercity's tussen Zaandam en Alkmaar door de weersomstandigheden. Het treinverkeer tussen Landgraaf en Kerkrade in Limburg ligt zelfs helemaal stil omdat er een boom op het spoor ligt. De storing duurt ongeveer tot 10.30 uur, is de verwachting. Er rijden bussen op het traject.

Volgens spoorbeheerder ProRail heeft met name het goederenvervoer veel last van beperkingen op het spoor. "In Duitsland zijn er omgewaaide bomen op het spoor gemeld en bij Emmerich beschadigde een bouwmachine de bovenleiding. Daardoor zijn de grensovergangen bij Zevenaar en Bad Bentheim vandaag naar verwachting langdurig gesloten." Op het traject tussen Oldenzaal en Bad Bentheim rijden bussen.

In Duitsland zijn ook tal van vluchten geschrapt..

Het weer blijft de komende dagen nog zeer onstuiming. Want na storm Dudley zal morgen ook storm Eunice over ons land trekken. En die belooft nog een tandje heftiger te worden.