Minister Sociale Zaken

Van Gennip: grensoverschrijdend gedrag nu structureel aanpakken

17 februari 2022 05:18 Aangepast: 17 februari 2022 08:28
Karien van Gennip. Beeld © ANP

Minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil het momentum gebruiken dat de recente stroom aan meldingen van grensoverschrijdend gedrag heeft gecreëerd. Dat voorkomen moet worden dat de aandacht wegzakt, zoals eerder is gebeurd. "We moeten het structureel aanpakken, niet één incident."

Dat zegt Van Gennip vandaag in een interview met het AD. Volgens de bewindsvrouw is dat de reden geweest voor het kabinet om SER-voorzitter Mariëtte Hamer voor drie jaar te benoemen als regeringscommissaris seksueel geweld.

'Over drie jaar ander punt'

Hamer moet helpen een omslag te realiseren, zodat een cultuur ontstaat waarin voor iedereen duidelijk is wat wel en niet kan. "Ik denk dat we over drie jaar echt op een ander punt staan dan vandaag", zegt Van Gennip daarover. "Het gaat om gedrag dat iedereen ziet gebeuren, maar niemand zegt er iets van. Dat moet veranderen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Wanneer ga je te ver? Het grijze gebied van grensoverschrijdend gedrag

Van Gennip kondigt ook aan dat het kabinet in het voorjaar met een plan van aanpak komt om arbeidsdiscriminatie tegen te gaan. "Geen enkele werkgever kan het zich veroorloven om een deel van de arbeidsmarkt buiten beschouwing te laten", breekt Van Gennip een lans voor een inclusief personeelsbestand.

"Je kijkt anders naar je klantenbestand, je kiezers, je patiënten in je ziekenhuis als teams breder kijken naar de maatschappij", aldus Van Gennip.

Bekijk ook: Advocaat legt uit: dit is wanneer seksueel grensoverschrijdend gedrag strafbaar is

Een ongewenste aanraking, opmerking of seksueel getint appje: het zijn vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Die kunnen strafbaar zijn, maar dat hoeft niet altijd.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore