Ga naar de inhoud
'In strijd kinderrechten'

Staat en bedrijven voor rechter om waterafsluitingen bij kinderen

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De Nederlandse Staat en enkele waterbedrijven moeten vandaag voor de rechter verschijnen vanwege waterafsluitingen bij gezinnen met kinderen. Dat gebeurt als huishoudens de waterrekening niet betalen.

Behalve de Nederlandse staat worden de publieke bedrijven Dunea en PWN aangeklaagd door Defence for Children en het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM). Volgens hen zijn de waterafsluitingen in strijd met internationale kinder- en mensenrechten. 

Kinderen de dupe

Als gezinnen van water worden afgesloten, zijn kinderen daarvan de dupe, zeggen de aanklagers. Ze wijzen daarbij op het VN-Kinderrechtenverdrag, dat stelt dat elk kind toegang moet hebben tot drinkwater. Overheden moeten daar voor zorgen, vinden de aanklagers, ook als de rekening niet betaald kan worden. 

"Water is onmisbaar voor het leven en de gezondheid van een kind", zegt Mariëlle Bahlmann, juridisch adviseur Jeugdrecht bij Defence for Children. "Toch weigeren de Nederlandse overheid en publieke waterbedrijven, zoals Dunea en PWN, te stoppen met het afsluiten van water bij gezinnen. Kinderen moeten vanwege hun kwetsbaarheid extra bescherming krijgen."

Zo
Lees ook:
Zo lang kun je dus water in een flesje bewaren

Vanwege de coronacrisis is momenteel gestopt met het afsluiten van de watertoevoer, maar de bedrijven hebben al aangekondigd weer over te gaan op de praktijk wanneer de coronamaatregelen zijn opgeheven. 

Betaling rekening 

Bij het afsluiten wordt alleen gekeken naar de betaling van de rekening, en niet of de mensen die daar niet aan kunnen voldoen kinderen hebben. Volgens de aanklagers worden jaarlijks naar schatting tussen de 500 en 750 gezinnen met kinderen van water afgesloten.

Ter compensatie krijgen zij per persoon een waterzak met 12 liter water om de eerste vier dagen door te komen. Dat is veel minder dan de hoeveelheid water die een persoon volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dagelijks nodig heeft, benadrukt Defence for Children. 

'Lust
Lees ook:
'Lust ik niet': hoe laat je je kind toch genoeg water drinken?
RTL Nieuws aanmelden nieuwsbrief

Dagelijkse update

Wil jij iedere middag een selectie van het belangrijkste nieuws en de opvallendste verhalen in je mail? Meld je dan nu aan voor de dagelijkse update