Ga naar de inhoud
57.000 euro

Nederlandse ‘Tinder Swindler’ (61) in Roemenië aangehouden

Simon Leviev, de Tinder Swindler uit de Netflix-docu. Beeld © Netflix

Tinder is bedoeld om een spannende date te scoren, maar ook oplichters gebruiken de dating-app. De jetset-variant kennen we van de Netflix-documentaire The Tinder Swindler. Iets minder flitsend, maar niet minder realistisch is de arrestatie van een 61-jarige man uit Drenthe in Roemenië, die zijn Bulgaarse Tinder-date 57 duizend euro aftroggelde.

De Drent leerde zijn Bulgaarse vriendin via Tinder kennen in februari 2020, schrijft RTV Drenthe. Hij woonde destijds in de Bulgaarse hoofdstad Sofia. Een paar maanden later ging het verliefde stel al samenwonen in haar appartement in de stad Plovdiv.

Huis in Afrika

Korte tijd later begon de Nederlander haar geld af te troggelen. Het begon bescheiden met 1600 euro, zogenaamd voor een medische behandeling voor zijn zoon. Vervolgens pakte hij het groter aan: hij vroeg haar ten huwelijk en maakte meteen plannen om samen naar Afrika te emigreren.

Om een huis in Afrika te bekostigen zou de Bulgaarse haar appartement verkopen. Een groot deel van de winst werd op de bankrekening van de Nederlander gestort. Ook legde de vriendin ruim 18.000 euro in voor een zeecontainer vol babyluiers. Deze zouden ze met winst doorverkopen in Afrika.

Opgelicht
Lees ook:
Opgelicht via Tinder: 'Ik heb 15.000 euro overgemaakt'

In juni 2020 verdween de man plotseling uit haar leven. Ze verbleven toen op een hotelkamer. Hij zei dat hij nog even wat zaken moest afhandelen bij de ambassade in Sofia, maar keerde niet terug. Op zijn vlucht had hij de telefoon, het identiteitsbewijs en de bankpas van zijn vriendin meegenomen en ook meteen nog wat geld gepind met haar pas.

Luxe etentjes en privéjets

Het verhaal doet denken aan een nuchtere, Drentse variant van The Tinder Swindler. Deze recent verschenen Netflix-documentaire over de Israëlische oplichter Shimon Hayut heeft het onderwerp oplichting via Tinder in de schijnwerpers gezet. Onder de schuilnaam Simon Leviev zocht hij via het datingplatform contact met meerdere vrouwen en legde ze in de watten met luxe etentjes, dure cadeaus en vluchten in privéjets… totdat zijn ‘vijanden’ hem achterhaalden en hij dringend geld moest lenen.

'Tinder
Lees ook:
'Tinder Swindler' Simon Leviev weer terug op Instagram

De 61-jarige Drent werd op 30 december gearresteerd in Floresti, in het noordwesten van Roemenië. Dat land levert hem deze week uit aan Bulgarije.