Ga naar de inhoud
Verdriet na brons

Suzanne is nog lang niet klaar: 'Ze wil alles winnen wat er te winnen valt'

Verdriet bij Schulting na 'slechts' brons op 1500 meter Beeld © ANP

Wie denkt dat Suzanne Schulting na haar twee gouden, een zilveren en bronzen medaille op deze Spelen er wel even genoeg van heeft, die heeft het mis. "Suzanne wil alleen maar meer winnen", zegt shorttrackster Yara van Kerkhof, die haar door en door kent, tegen RTL Nieuws. Dat ze vandaag niet blij is met brons kenmerkt Schulting. "Ze laat altijd zien hoe ze zich voelt, of het nou goed gaat of slecht."

Ook in Peking delen ze weer samen een appartement, zoals ze al heel vaak 'roomies' waren. Suzanne is hier ontspannen, zegt haar collega en vriendin. "Maar ja, ze wint hier ook veel. Als ze verliest, is ze wat minder sociaal." Op deze Spelen pakte Schulting maar liefst vier medailles, waarvan twee goud. Eén daarvan was op de relay samen met Van Kerkhof.

Grenzen opzoeken

Zij heeft Schulting de afgelopen jaren hard zien groeien. "Ze kwam zeven jaar geleden als pubertje binnen. Ze was onbezonnen, ze viel heel erg vaak." Maar dat heeft 'Suus', zoals Van Kerkhof haar noemt, juist geholpen. "Ze zocht de grenzen op. Dat heb je nodig om iets te kunnen bereiken in de sport."

Die risico's nemen dat is zo belangrijk bij shorttrack. "Als je denkt: misschien val ik wel, dan red je het niet. Suus ging er altijd voor om zo snel mogelijk te gaan." Ook op trainingen wilde ze niet worden ingehaald. "Dan wordt ze echt chagrijnig. Maar dat is alleen maar goed. Het maakt haar en ons beter. En dat is mooi."

'Kan een goeie worden'

Dat deze mentaliteit haar later medailles zou gaan opleveren, was toen al wel duidelijk. "Ze had talent, won heel veel op jonge leeftijd. We dachten: dat kon wel eens een goeie worden." Maar met alleen talent of alleen mentaliteit ben je er niet, zegt haar collega-schaatser. "Het is het totaalpakket. Alles moet kloppen."

Ze
Lees ook:
Ze konden elkaar de kop inslaan, nu zijn de zusjes Schulting apetrots: 'Ze gaat winnen!'

In Peking naderde ze de perfectie. Twee keer goud, zilver en brons. Dat ze hier nu vier medailles heeft en op de vorige Spelen al goud en brons, noemt Van Kerkhof 'bizar'. "Zeker in onze sport is dat uniek. De kans dat er iets gebeurt, is groot. Het is echt ontzettend knap."

Niet snel tevreden

Of Schulting blij zal zijn? In de finale van vandaag kreeg ze een duwtje van een Chinese tegenstander waardoor ze  'slechts' derde werd. "Suus is niet snel tevreden. Maar ze zal achteraf zeker blij zijn."

Na haar brons van vandaag was ze dat duidelijk nog niet:

Gefrustreerde Schulting na brons: 'Blijven wel dingen knagen'

00:59

Dat de emoties er nu dubbel en dwars uitkomen, is volgens Van Kerkhof logisch. "Het is heel intensief. Suzanne laat altijd zien hoe ze zich voelt, of het nou goed gaat of slecht. En als ze niet wint, is er verdriet." Van Kerkhof is er altijd voor haar. "Ik ben wat kalmer, bij mij kan zij ook tot rust komen. In het appartement is ze echt niet altijd zo'n stuiterbal."

Yara van Kerkhof denkt dat we nog heel veel gaan zien van de pas 24-jarige Schulting. "Dit is het niet voor haar. Ze wil winnen wat er te winnen valt. De drive om te winnen is heel erg groot. Zolang ze kan, zal ze doorgaan om medailles te pakken. Wat dat betreft lijkt ze wel een beetje op Ireen Wüst."

Bekijk ook: Blijdschap na de gouden relayfinale

01:06
Kusjes in de lucht: 'Lara viert een feestje daarboven'