Ga naar de inhoud
'En wij dan?'

Coronaversoepelingen een feestje? 'Berg je maar als kwetsbare'

Nick voelt zich in de steek gelaten. Beeld © Nick

Voor veel mensen klonken de aangekondigde versoepelingen van de coronaregels gisteravond als muziek in de oren. Toch is er ook een groep kwetsbaren, die na de persconferentie bepaald niet in jubelstemming was. Zij voelen zich in de steek gelaten door het kabinet. "Het was heel pijnlijk."

Al twee jaar heeft de 26-jarige Nick uit Dordrecht geen knuffel meer gehad. Door een bindweefselaandoening valt hij in de risicogroep.

"Ik ervoer de persconferentie als: voor het gezonde deel van Nederland gaat de samenleving open, maar als je iets mankeert heb je pech. Dan moet je maar extra opletten", zegt Nick. "Maar ik let al twee jaar heel erg op. Zo'n opmerking van de minister doet pijn, alsof je niet wordt gezien."

Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid maakte gisteren de nieuwe coronaversoepelingen bekend:

Hoopvolle Kuipers: 'Goedenavond, het land gaat weer open!'

02:17
Het land kan steeds verder open. "Wat we al hoopten, blijkt te kloppen. We zijn beter tegen het virus bestand door vaccinaties en de immuniteit die mensen opgebouwd hebben", zei Kuipers gisteravond.

Nick doet er zelf alles aan om niet besmet te raken, maar is bang voor de gevolgen van de versoepelingen. "Als ik corona krijg, zal ik waarschijnlijk niet doodgaan, maar er is volgens mijn arts een hele grote kans op lichamelijke achteruitgaan. De kans is groot dat ik dan bijvoorbeeld niet meer rechtop kan zitten", zegt Nick. "Durf ik nog wel naar buiten? Ik weet het niet."

Ook Yasmine (37) uit Eindhoven vreest dat haar leven ondanks de versoepelingen beperkt zal blijven. Ze noemt de versoepelingen 'leuk voor iedereen die het aangaat', maar zegt er zelf weinig van te kunnen profiteren. "Mijn leven staat nog steeds stil."

"Mensen denken vaak dat kwetsbaren vooral ouderen zijn, maar dat is niet zo. Ik heb longklachten en een aangeboren hartafwijking en heb daardoor een groter risico." Yasmine woont in een woongroep, die tijdens de eerste lockdown helemaal op slot ging.

"Het contrast met toen kan niet groter. Toen moesten we koste wat kost beschermd worden en mocht ik mijn eigen moeder niet zien en nu gaat alles helemaal los. Dat voelt eng en alsof er wordt gezegd: 'Berg je maar als kwetsbare'." 

Mondkapje blijft op

Ze is dan ook van plan om bepaalde basismaatregelen te blijven volgen. "Ik blijf mijn mondkapje dragen en ik hoop dat mensen het respecteren als ik aangeef dat ik graag afstand wil houden."

Ook de 80-jarige Doortje uit Heerlen gooit haar mondkapjes nog niet weg. "Die blijf ik ophouden als ik naar de markt of een winkel ga, eigenlijk zodra ik met anderen in contact kom."

Ze is naar eigen zeggen niet bang voor corona en vindt het fijn dat de maatschappij weer open kan, 'vooral voor mijn kleinkinderen'. "Maar ik blijf wel voorzichtig, want een verkoudheid is eigenlijk al te veel voor mij."

OVV:
Lees ook:
OVV: te weinig aandacht voor bescherming ouderen tijdens eerste golf, stille ramp in verpleeghuizen

Nick is niet van plan om zijn gedrag op korte termijn aan te passen. "Ik hou de besmettingscijfers dagelijks in de gaten en bepaal aan de hand daarvan of ik wel of niet meer naar buiten durf. Vooralsnog zijn de cijfers te hoog."

Yasmine staat er hetzelfde in en denkt niet dat ze snel weer naar het theater of de kroeg zal gaan. "Ik zou maar wat graag carnaval vieren volgende week, maar ik durf het niet aan. Voorlopig houd ik het bij veel Netflix, Videoland en een rondje lopen met de hond."

Wat
Lees ook:
Wat zijn de politieke gevolgen van het kritische coronarapport?