Ga naar de inhoud
Code geel

Zware windstoten in het hele land vanavond: 'Zet tuinstoelen binnen'

De vorige storm, storm Corrie, veroorzaakte veel schade in Nederland. Beeld © ANP

Op dit moment waait het al flink in Nederland, maar de windstoten worden per uur krachtiger. Vanavond en vannacht zijn uitschieters als windstoten van 120 kilometer per uur niet uitgesloten. In het hele land geldt vanaf vanavond dan ook code geel en meteoroloog William Huizinga van Buienradar raadt iedereen aan tuinmeubilair zo snel mogelijk binnen te zetten.

"Kijk even goed in de tuin of op je balkon en vraag je af: wat heb ik nog los staan? Staan de kliko's uit de wind? Zorg ervoor dat alles wat weg kan waaien, in je schuurtje of binnen staat", waarschuwt Huizinga. 

Storm Dudley

De boosdoener van dit alles is storm Dudley die zich op dit moment boven de Noordzee bevindt. "Hij maakt nu de oversteek naar Denemarken en het zuiden van Zweden. De stormdepressie zelf ligt dus best een stuk bij ons vandaan. Maar de wind die bij Dudley komt kijken, trekt wel over ons land en kan best wat schade veroorzaken."

Bekijk de radar met de actuele windkracht:

Het KNMI heeft voor het hele land vanaf 21.00 uur code geel afgegeven. Huizinga: "Het begint als eerste hard te waaien langs de westkust, daar komen we al snel op windkracht 8 uit. Die stormachtige wind is voor de kust niet heel bijzonder. Maar de windstoten die daarna zullen volgen in het hele land zijn dat wel." 

'Zeer onstuimig'

Bij de buien die vanavond en vannacht over het land trekken, kunnen namelijk zware en zeer zware windstoten voorkomen. "In het binnenland kunnen er windstoten van 100 kilometer per uur voorbij razen. Dat is voor binnenlandse begrippen extreem. Het is dus zeer onstuimig vannacht."

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe namen voor het stormseizoen: zet je schrap voor Corrie, Herman en Tineke

Bij die windstoten kunnen dakpannen loskomen, bomen omvallen en tuinmeubilair wegvliegen, vertelt Huizinga. "Wees dus gewaarschuwd."

Morgenochtend wordt het pas weer wat rustiger in het land. "Met de nadruk op 'wat', want het blijft stevig doorwaaien. Het scherpe randje is er morgen wel af en de zon komt morgen zelfs even tevoorschijn."

Sommige scholen in Duitsland dicht

Scholen in de aan Nederland grenzende Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen blijven morgen dicht uit vrees voor de zeer felle windstoten. Het is ook de bedoeling dat niemand naar een kinderdagverblijf gaat. De regionale onderwijsminister wil voorkomen dat leerlingen 'in het oog van de storm naar school gaan'. Alle lessen vallen uit om niemand in gevaar te brengen.

De maatregel is genomen in overleg met de Duitse weerdienst, maakte de minister bekend tijdens een zitting van het parlement in Düsseldorf. De regering roept ouders van kinderen in de opvang op 'morgen alstublieft thuis voor hun kroost te zorgen'.

Vervolgens gebeurt er morgenavond iets bijzonders, zegt Huizinga. Het wordt namelijk uit het niets heel rustig in de lucht, met een zwakke tot matige wind. "Dat is de letterlijke stilte voor de echte storm: storm Eunice. Die trekt in de loop van vrijdag fors aan, en vrijdagavond krijgen we er pas echt van langs. Dan moeten we ons opmaken voor een redelijk unieke storm, met nog zwaardere windstoten."

Bekijk ook: Waarom stormen namen en kleurcodes krijgen

02:13
Het KNMI waarschuwt ons met allerlei codes. Wat betekenen die precies? En waarom krijgen stormen een naam? Maurice Middendorp van Buienradar legt het uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore