Ga naar de inhoud
Opgravingen

Bijzondere goudschat ontdekt door hobbyarcheologen in Twente

Een deel van de gevonden schat.

Hobbyarcheologen hebben bij het Twentse buurtschap Hezingen 'een vondst van nationaal belang' gedaan. Dat zegt het Rijksmuseum van Oudheden (RMO). De schat bestaat onder andere uit gouden en zilveren munten en sieraden.

Niet eerder werden dergelijke rijke vondsten uit de vroege middeleeuwen buiten Friesland en de regio rond Utrecht gedaan. Uit de regio Twente was tot nu toe heel weinig bekend uit de periode van de vroege middeleeuwen.

Twee amateurarcheologen ontdekten in 2019 de eerste munten toen zij met een metaaldetector het natuurgebied afspeurden. Door coronabeperkingen kwam de zaak lange tijd stil te liggen, maar dit jaar pakten wetenschappers de opgraving op. Zij vonden goud en zilver op drie locaties in het gebied.

In het gebied zijn 94 munten en muntfragmenten, minstens zes gouden en twee zilveren sieraden, een deel van een gouden zwaardgreepversiering en 95 stukjes van onbekende versieringen gevonden.

Verder is een rij palen blootgelegd met daarop tekens of een Wodanskop. Dat zijn sporen van een offerplaats, die waarschijnlijk een eeuw lang in gebruik is geweest bij groepen mensen uit de wijde omgeving. Deze mensen lieten edelmetalen offers achter, denken archeologen van de Vrije Universiteit Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Goudschat opgenomen in rijkscollectie

De offerplaats was de hele zevende eeuw in gebruik, heeft onderzoek aangetoond. Vermoedelijk werd de 'heidense' plek verlaten toen de Karolingische koningen de Saksen tot het christendom probeerden te bekeren.

RMO heeft de eerste vondsten van de particulieren aangekocht. De goudschat wordt opgenomen in de rijkscollectie om de vondst voor het publieke domein te behouden.

Rijksmuseum Twenthe in Enschede opent morgen een expositie van de gevonden voorwerpen. Het museum heeft de goudschat tot 30 oktober in bruikleen.