Imagoschade

Loopbaan Lil Kleine aan gort? 'Rappers worden op een andere manier beoordeeld'

15 februari 2022 21:10 Aangepast: 16 februari 2022 15:41
Lil Kleine Beeld © ANP

Voor de tweede keer in korte tijd wordt Lil Kleine in verband gebracht met het gebruik van geweld, ditmaal tegen zijn partner. Is er nog toekomst voor de rapper of moet hij vrezen voor zijn loopbaan?

Rappers brengen zichzelf wel vaker in problemen, zegt imagodeskundige Zabeth van Veen – wat dat betreft is er weinig nieuws onder de zon. "Hun teksten zijn vaak niet heel erg netjes, dus dan is een keurige, brave rapper wel wat raar."

Niet dat daarmee het vermeende gedrag van Lil Kleine goed te praten is, zegt ze. "Heel veel mensen vinden het te ver gaan. Maar van rappers en hiphoppers wordt omstreden gedrag eerder gepikt."

'Erg dom'

Twee dagen voordat hij zondag werd aangehouden, was de 27-jarige rapper veroordeeld tot een taakstraf van 120 uur voor de mishandeling van een man in een club aan het Rembrandtplein in Amsterdam. "Erg dom", zegt Van Veen nu hij zichzelf alweer zo snel in opspraak brengt, "zeker omdat hij in hoger beroep is gegaan."

De rapper wordt verdacht van poging tot zware mishandeling. Hij werd aangehouden na een melding van een mishandeling. Op beelden van een uitgelekte video is ogenschijnlijk te zien hoe de rapper zijn verloofde, Jaimie Vaes (32), aan haar haren de auto uit sleurt.

Jan Derksen, hoogleraar klinische psychologie, legt de link met de verschillende gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag die de laatste tijd aan het licht kwamen. "Dat is toch anders. Mensen zijn daar heel gevoelig voor omdat het zich afspeelt op het vlak van seksualiteit. Agressie is een heel ander domein. Dat kom je overal tegen in onze maatschappij."

Daarnaast is het imago van Lil Kleine totaal anders dan dat van Ali B en Marco Borsato, zegt Derksen. "Dat speelt zeker een rol. Het gedrag van Lil Kleine wordt op een andere manier beoordeeld."

Hulp zoeken

Als zijn reputatie zo'n knauw krijgt dat hij 'artistiek niet meer zijn werk zou kunnen doen', zegt Derksen, dan is dat zonde. "Des te belangrijker is het dat hij hulp gaat zoeken. Hij moet iets gaan doen aan impulscontrole, hij moet dat in bedwang zien te krijgen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

OM verdenkt Lil Kleine van poging tot zware mishandeling

Verschillende partijen hebben intussen afstand genomen van de rapper. Zo heeft Spotify alle muziek van Lil Kleine uit de redactionele playlists gehaald, lijsten die door de streamingdienst zelf worden samengesteld en muzikale tips bevatten voor de luisteraars. Madame Tussauds heeft besloten het wassen beeld van de rapper uit de collectie te halen. De radiozender NPO FunX maakte bekend voorlopig geen muziek van Lil Kleine te draaien."

Funest voor kledinglijn?

"De gevolgen voor zijn imago en zijn zakelijke activiteiten zijn aanzienlijk", zegt Zabeth van Veen. "Zijn frietzaak en zijn danscafé in Amsterdam zullen er weinig van merken, maar voor zijn kledinglijn lijkt het me funest: niemand gaat meer in Lil Kleine-kleding lopen."

Ze denkt dat ook zijn muzikale carrière er onvermijdelijk onder zal lijden. "De verkoop zal er niet op vooruitgaan. Aan de andere kant: echte fans blijven toch wel fan, wat hij ook doet." Om zijn imago op te poetsen, adviseert ze hetzelfde als Derksen: "In therapie gaan. En dan brand new terugkomen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore