Carnaval zou weer niet doorgaan, of in ieder geval niet met het bijbehorende feestgedruis. Het leek maandenlang een zekerheid, maar nu de samenleving nét op tijd open gaat, krijgen feestwinkels het ineens toch nog druk. En toch is er ook nog twijfel: "Mensen willen het vanavond eerst definitief horen."
Iedereen is toe aan een feestje. Cees van der Horst merkt het. Hij voelt het. Hij hoort het. Van der Horst is eigenaar van FeestKledingBreda, een grote zaak die - niet verrassend in Brabant - vaak goede zaken doet rond carnaval. De winkel loopt inmiddels vol, maar er zijn veel mensen die tóch nog even wachten met een aankoop, zegt Van der Horst.
'Morgen echt stijging'
"Tot zaterdag verkochten we vooral veel kinderkleding, op scholen werd er sowieso wel wat georganiseerd", zegt Van der Horst. "Maar volwassenen kwamen vooral kijken, ideeën opdoen. Vaak vragen ze of ik iets achter kan leggen tot morgen."
Ook vanuit Limburg die geluiden. In carnavalswinkel 't Mooswief in Maastricht is het wel een stuk drukker dan eerder, maar de échte piek moet nog komen. "Vanaf morgen verwachten we echt een stijging in de verkoop", zegt een medewerker.
'Van 0 naar 100'
Net als in Breda zijn de kinderen in Maastricht wel al voorzien van een nieuwe outfit. Want op school moet je er wel tiptop uitzien natuurlijk. Het meest favoriete pakje? "De pakjes van de Netflix-serie Squid game worden vaak verkocht."
Maar ook met dit Ghostbusterpak maakt deze jongen waarschijnlijk indruk:
Niet overal is er twijfel. Bij de Fop en Feestwinkel in Valkenswaard loopt het storm, zegt eigenaar Geert Jansen. En dat betekent dat er een boel mensen binnen zijn, in zijn winkel van 2000 vierkante meter. "Het ging ineens van 0 naar 100 procent."
Internet gaat uit
Jansen heeft het over 'gezonde stress', in de dagen richting carnaval. Last heeft hij er niet van, maar een uitdaging is het wel om alle klanten te helpen, in de winkel én online.

Want waar we met z'n allen gewend zijn geraakt om alles online te bestellen en binnen een dag te ontvangen, kan dat nu even duren. "Dat gaat nu soms gewoon niet, het is niet bij te houden."
Jansen denkt erover om de onlineshop de laatste week voor carnaval te sluiten. Dat doet hij eigenlijk ieder 'normaal' jaar ook. Maar in coronatijd is er geen sprake van normaal. "Maar anders zijn de bestellingen niet meer te verwerken."
Maten uitverkocht
Drukte op het laatste moment dus, maar de écht late beslissers konden weleens van een koude carnaval thuiskomen dit jaar. Want door corona is er minder op voorraad en hebben de groothandels ook minder dan normaal. "De bijzondere maten zijn wel snel uitverkocht", zegt Van der Horst uit Breda.
En toch. De ondernemers zijn blij, de klanten zijn blij, de kroegen zijn blij. Want carnaval gaat door. Nu nog wachten op minister Ernst Kuipers. Hij mag vanavond om 19.00 het échte startschot geven.