Ga naar de inhoud
Hoge werkdruk

Duizenden jeugdzorgmedewerkers zijn bezuinigingen zat en gaan staken

Jeugdzorgmedewerkers vroegen in november vorig jaar op het Malieveld ook aandacht voor betere arbeidsvoorwaarden in hun sector. Beeld © ANP

Duizenden medewerkers die in de jeugdzorg werken, leggen op 15 maart 24 uur lang hun werk neer. Ze zijn boos over aangekondigde bezuinigingen, torenhoge werkdruk, ellenlange wachtlijsten en uitblijven van fatsoenlijke cao.

Dit laat vakbond FNV weten. Het wordt de tweede staking in de jeugdzorg ooit, aldus de bond. De eerste keer was in 2019.

De FNV wil dat bezuinigingen op de jeugdzorg niet doorgaan, dat het geld dat gemeenten krijgen ook echt aan jeugdzorg wordt uitgegeven en dat medewerkers loonsverhoging krijgen.

Flink bezuinigd

Sinds de jeugdzorg in 2015 is gedecentraliseerd, moeten zorginstellingen hun zorgkosten zelf voorschieten en declareren bij de gemeente waar de ouders van het kind in kwestie wonen. Ofwel: gemeenten werden verantwoordelijk voor de jeugdzorg. 

Sinds deze decentralisering is er flink bezuinigd op jeugdzorg. Er ontstonden grote tekorten en lange wachtlijsten van maanden of een jaar. Ondanks dat het kabinet er geld bij deed, zijn de problemen niet opgelost.

Protestactie

Er zijn inmiddels tientallen brandbrieven, rapporten en adviezen opgesteld. Elke keer is de conclusie: het gaat niet goed en dit gaat ten koste van kwetsbare kinderen.

Daarom gaan de jeugdzorgmedewerkers staken. Op de dag van de staking is er ook een protestactie op het Malieveld in Den Haag.

Het
Lees ook:
Het zoveelste rapport over problemen bij jeugdzorg, komt het ooit nog goed?