Hoge rekening

Scholen stoken met ramen open: energiekosten rijzen de pan uit

15 februari 2022 15:03 Aangepast: 15 februari 2022 15:25
Op veel scholen staan de ramen deze winter open. Beeld © ANP

De gasprijzen die alsmaar stijgen en stoken met de ramen open: een combinatie die op veel scholen leidt tot enorme energierekeningen. Het gevolg daarvan is dat er soms noodgedwongen bezuinigd moet worden op het budget voor lesmateriaal en personeel.

Dat stelt de PO-Raad na een rondvraag onder meer dan tweehonderd schoolbesturen. Daaruit blijkt dat ruim 44 procent van de ondervraagden last heeft van de stijgende energieprijzen. Overige schoolbesturen hebben dat nog niet, vooral omdat zij de prijzen voor energie voor langere tijd hebben vastgezet. 

'Stoken met de ramen open'

Schoolbestuurder Omar Ramadan zegt tegen RTL Nieuws ook last te hebben van de hoge energieprijzen. Vooral omdat zijn scholen nu veel meer stoken dan normaal. "We stoken nu met de ramen open vanwege het coronavirus, omdat niet alle scholen een goed ventilatiesysteem hebben. Dat is natuurlijk zonde van de energie en slecht voor het milieu." 

Ramadan stelt dat het niet zomaar gaat om een paar tientjes extra in de maand. De kosten bedroegen 3000 euro per jaar, dat is tijdens de pandemie opgelopen tot 4500 euro en stijgt naar verwachting tot 12.000 euro als het huidige energiecontract afloopt. "Het gaat om veel geld dat we liever in het onderwijs steken. Dit is nu weggegooid geld en dat is gewoon zonde." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoge prijzen voor boodschappen en energie blijven nog wel even. Wat nu?

De PO-Raad zegt dat veel schoolbesturen het geld voor de energierekening nu weghalen uit het budget voor de bedrijfsvoering van de scholen. Dat is geld voor meubilair, lesmateriaal, schoonmaak, onderhoud van het schoolgebouw en energie. Omdat dit potje ook niet fors is, wordt er op sommige scholen nu bezuinigd op personeel door de hogere energiekosten. 

'Scholen moeten compensatie krijgen'

Dat kan niet, stelt de PO-Raad. Zij doen daarom een oproep aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om de stijgende energieprijzen mee te nemen in de jaarlijkse prijsindexatie. Zo kunnen scholen gecompenseerd worden.

Ramadan hoopt vooral dat het ventilatieprobleem door het kabinet wordt opgelost. "Heel Nederland heeft last van de hogere energieprijzen, daar valt weinig aan te doen. Maar tegen het ventilatieprobleem in oudere schoolgebouwen wel." De PO-Raad laat weten de komende tijd graag in gesprek te gaan met verantwoordelijk minister Dennis Wiersma om te werken aan een plan van aanpak voor de slechte schoolgebouwen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet gaat ventilatie op scholen aanpakken, elk lokaal krijgt CO2-meter

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore