Nieuw onderzoek

De Nederlandse skiër overschat zichzelf mateloos: 'Na twee uur van de rode piste'

15 februari 2022 14:32 Aangepast: 16 februari 2022 14:19
Jolien Velderman viel naar eigen zeggen 15 keer in één bocht. Beeld © Jolien Velderman.

Bovenaan een skipiste dapper denken dat je er wel vanaf kan, om vervolgens onderaan te beseffen dat dit toch niet zo'n slim idee was. Het zou veel Nederlandse skiërs bekend in de oren moeten klinken, want 80 procent van hen blijkt zichzelf zwaar te overschatten.

Alarmcentrale Eurocross doet samen met Traumacentrum LUMC al sinds 2013 onderzoek naar letsel onder Nederlandse wintersporters en de oorzaken daarvan. Afgelopen jaar keken zij ook naar de rol die zelfoverschatting daarin speelt.

Van de 84 personen die deelnamen aan het onderzoek, blijkt dat bijna 80 procent zijn of haar eigen niveau te hoog inschat. Onder de mannelijke deelnemers ligt dit percentage aanzienlijk hoger dan bij de vrouwen (90 procent vs 64 procent).

Vooral mannen

Het profiel van de skiër die het meest risico loopt is een man van gemiddelde leeftijd (rond de 40) die net geen beginner meer is. Dat zeggen Floriana Luppino, arts bij Eurocross en Kees Bartlema, traumachirurg LUMC.

"Een mogelijke verklaring hiervoor is dat wanneer je net geen beginner meer bent, maar ook nog niet heel ervaren, je risico's neemt die niet bij je niveau passen. Dit in combinatie met het feit dat je nog niet zo goed kunt anticiperen op een val als een ervaren skiër, maakt dat je een verhoogd risico loopt."

'Op mijn kont naar beneden'

Maar dat ook vrouwen zichzelf nog weleens overschatten weet Caroline Albersen maar al te goed. "Ik had skilessen genomen en dacht dat ik het al aardig onder de knie had. Ik ging vooral van de blauwe piste af, maar die werd na drie keer te makkelijk. Toen probeerde ik de rode."

Maar de rode piste had op een bepaald punt een afsplitsing naar een zwarte piste en bleek zo steil dat Albersen niet meer in staat was om te sturen. "Ik ging véél te hard naar beneden en vloog zo de rode piste voorbij. Er zat niks anders op dan me te laten vallen. Vervolgens heb ik daar denk ik een kwartier gelegen met de vraag: wat nu?" Ze hield er uiteindelijk alleen een paar blauwe plekken aan over en kan er inmiddels om lachen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kunnen we weer naar de après-ski? Dit zijn de regels in de Alpenlanden

Uit het onderzoek blijkt ook dat veel Nederlandse wintersporters weinig ervaring hebben. Een derde (31 procent) van de kandidaten heeft in totaal slechts een week les gehad. Bovendien gaat slechts 3 procent voorafgaand aan de wintersport naar een borstelbaan of skihal om de techniek op te halen.

Rode piste op dag één

Jolien Velderman (26) deed dat een aantal jaren geleden ook niet. "De eerste dag heb ik mezelf overschat door na twee uur de rode piste af te gaan samen met mijn skimaatje die ook voor het eerst op de latten stond", zegt ze.

"lk ging schuivend op mijn kont naar beneden nadat ik vijftien keer was gevallen in de eerste bocht. Bij elke keer dat ik weer op wilde staan, lag ik weer en rolde ik nog een keer over de kop." Maar het kwam goed: een aantal wintersportvakanties en privélessen later komt Velderman inmiddels zonder problemen de berg af.

Andrea (56) skiet al sinds haar 24ste. Andrea (56) skiet al sinds haar 24ste.

Dat overschatting ook bij ervaren skiërs nog weleens voorkomt, weet Andrea van Abkoude van Rij. "Ik ski al vanaf mijn 24ste en ben nu 56", zegt ze. "Ik kom eigenlijk overal vanaf en dat weet ik. Tot dat ik afgelopen januari voorbij het bordje 'op eigen risico' skiede. Die piste was echt niet best. Ik heb mezelf dus overschat en ben gevallen. Uiteindelijk ben ik beneden gekomen op ski's, maar vraag niet hoe."

Om problemen en letsel te voorkomen, benadrukken de onderzoekers het belang van een goede voorbereiding voor je op wintersport gaat. Juist nu het 'door de pandemie voor veel mensen al even geleden is dat zij zich op de piste begaven'.

Bekijk ook: Risico lawines in skigebieden blijft: dit zijn de gevaren

De vele sneeuwval en storm van afgelopen dagen zorgen voor een groot lawinerisico in de skigebieden. De verwachting is dat het voorlopig zo blijft. Oppassen dus voor wintersporters. William Huizinga van Buienrader legt uit.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore