'Feiten zijn ernstig'

OM eist celstraf tegen 18-jarige in afpersingszaak fruitbedrijf

14 februari 2022 22:13 Aangepast: 14 februari 2022 22:38
De Hilversummer zou mortierbommen naar huizen hebben gegooid. Beeld © Meesters Multi Media

Een 18-jarige man hoorde vandaag vier jaar cel tegen zich eisen, omdat hij een rol zou hebben gehad in de criminele terreurcampagne tegen fruitbedrijf De Groot Fresh Group in Hedel.

Van die vier jaar cel, zou dan één jaar voorwaardelijk zijn, als het aan het OM ligt.

De jongen was 17 toen hij het delict zou hebben gepleegd. Maar als het aan de officier van justitie ligt, moet de verdachte uit Hilversum volgens het volwassenenstrafrecht worden berecht. De feiten zijn ernstig, vindt het OM.

Volledig afgebrand

De Hilversummer heeft volgens justitie in november 2020 mortierbommen gegooid naar huizen van ex-medewerkers van het fruitbedrijf in Kerkdriel en Hedel en zou een soortgelijke aanslag bij een huis in Hilversum hebben voorbereid. Dat zou hij samen hebben gedaan met twee medeverdachten van 20 en 21 jaar, die morgen terechtstaan. Bij de aanslagen brandde een woonboerderij in Hedel volledig af.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe een toevallige drugsvondst het dorp Hedel al jaren in zijn greep houdt

Het fruitbedrijf wordt sinds 2019 afgeperst en bedreigd. Aanleiding zou de vondst van een partij cocaïne bij het bedrijf zijn geweest, in een van de fruittransporten, waarvan melding werd gemaakt bij de politie. Het OM verdenkt een 37-jarige man ervan dat hij de directie van het bedrijf vervolgens heeft afgeperst en daarbij dreigde met aanslagen op medewerkers en familieleden van de directie.

Nog steeds arrestaties

Inmiddels zijn in het kader van de gebeurtenissen 26 mensen aangehouden. De meest recente arrestaties werden vorige week woensdag gedaan. De politie pakte vier mannen uit Rotterdam op, op verdenking van betrokkenheid bij een van de aanslagen.

Vorige week is in de afpersingszaak tegen een 22-jarige man al vier jaar cel geëist, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Het proces tegen de hoofdverdachte is eind juni.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Personeel fruitimporteur doodsbang na blunder justitie in drugszaak

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore