Reeks explosies

Advocaat: conflict mogelijk motief voor aanslagen Poolse supermarkten

14 februari 2022 19:07 Aangepast: 14 februari 2022 19:08
Schade aan een Poolse supermarkt in Beverwijk. Beeld © ANP

De aanslagen op Poolse supermarkten in 2020 en 2021 lijken hun oorsprong te vinden in een conflict tussen twee partijen 'die elkaar het licht in de ogen niet gunnen'. Dat zei de advocate van Antonio N. vanmiddag in de rechtbank in Alkmaar. De 27-jarige N. wordt verdacht van twee aanslagen.

Het is voor het eerst dat in de rechtszaal een mogelijke achtergrond van de aanslagen is benoemd. Eerder bleef dat beperkt tot het vermoeden van het OM dat alles wees op het werk van een organisatie. Ook de eigenaren van de getroffen winkels zeiden in het duister te tasten over de motieven.

Kleine speler

De advocaat stelde over N. dat die 'natuurlijk betrokken is geweest bij hele nare feiten. Maar zowel uit zijn eigen verklaringen als uit telefoonberichten bleek dat hij alleen de vraag heeft gehad om mensen van A naar B te brengen'.

De raadsvrouw noemde haar cliënt eerder al 'een kleine speler'. N. heeft steeds volgehouden dat hij niet wist waarom hij mensen heen en weer moest rijden. Hij trad volgens het OM op als chauffeur bij twee aanslagen op Poolse supermarkten in Beverwijk en Heeswijk-Dinther in december 2020. Bekijk hier beelden van de schade in Heeswijk-Dinther:

Justitie gelooft niets van het verhaal dat N. van niets wist, stelde de officier van justitie eerder.

Voorlopige vrijlating

De rechtbank liet eind januari onderzoek doen naar de mogelijkheden om N. onder strikte voorwaarden vrij te laten uit voorarrest. Als hij wordt vrijgelaten, gebeurt dat per 7 maart. N. krijgt dan onderdak bij een organisatie die huisvesting aan ex-gevangenen biedt.

Het OM verzet zich tegen de voorlopige vrijlating van N. "Het gaat om ernstige misdrijven, waarop een lange gevangenisstraf staat", zei de officier van justitie. De rechtbank neemt morgen een beslissing.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore