Ga naar de inhoud
Geruststellende woorden

'RIVM hield al ruim voor de crisis rekening met catastrofale gevolgen corona'

9 maart: premier Rutte kondigt het 'handenschudverbod' aan - en schudt daarna de hand van RIVM-baas Jaap van Dissel. Beeld © RTL Nieuws

Het RIVM hield twee jaar geleden, ruim voordat het coronavirus in Nederland werd aangetroffen, al rekening met 'catastrofale gevolgen'. Toch bleef het instituut op dat moment naar buiten toe volhouden dat er weinig reden was tot zorg.

Dat meldt de NOS na het bestuderen van duizenden vrijgegeven e-mails en andere interne documenten van het RIVM. Dat reageert door te zeggen dat de woorden als 'catastrofale impact' en schattingen van 'tienduizenden doden' hoorden bij het worst-case-scenario en 'geen voorspelling' waren.

Toen nog ondenkbaar

Desondanks wordt uit de interne mailwisselingen wel degelijk duidelijk dat het RIVM zich al begin februari voorbereidde op wat toen nog ondenkbaar leek. Dat het zou kunnen dat de hele samenleving maandenlang stil zou moeten worden gelegd. Dergelijke maatregelen trof Nederland uiteindelijk op 15 maart.

Reconstructie:
Lees ook:
Reconstructie: zo verloor het kabinet kostbare tijd in strijd tegen coronavirus

Op 13 februari wordt er intern al gesproken over het inkopen van extra zuurstof, en wordt ook de 'mitigation-fase' al meegenomen in de scenario's. In die fase is het virus al zover verspreid dat het alleen nog kan worden afgeremd.

Nadat twee weken later de eerste patiënt in Nederland was vastgesteld, sprak RIVM-directeur Jaap van Dissel nog geruststellende woorden:

RIVM over eerste Nederlandse coronapatiënt

02:00
RIVM-directeur Jaap van Dissel reageert op de eerste Nederlandse patiënt

De NOS wijst er op dat Van Dissel lang de vergelijking met een gewone griep bleef maken, ook tegen de Tweede Kamer. Dat was minimaal een week nadat er intern bij het RIVM al een worst case scenario op tafel lag dat rekening hield met '6x zo erg als de seizoensinfluenza qua aantal doden.'

Ook Aura Timen zou op dat moment nog op een symposium hebben gesteld: 'Loopt Nederland gevaar? Het lijkt mij dat we veilig zijn in Nederland'.