In strijd tegen cocaïne

Aboutaleb: coke-invoer haven aanpakken met 100 procentscontrole fruit

13 februari 2022 17:50 Aangepast: 13 februari 2022 19:05
Een deel van de Rotterdamse haven. Beeld © ANP

Om de aanvoer van cocaïne uit Midden- en Zuid-Amerika naar Rotterdam en Antwerpen in te dammen, moeten politie en justitie in de havens meer capaciteit krijgen. De burgemeesters van Rotterdam en Antwerpen willen onder meer dat ladingen fruit in de haven altijd allemaal moeten worden gecontroleerd.

Daarvoor pleiten burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam en zijn Antwerpse collega Bart De Wever in een brief aan premier Mark Rutte.

De twee burgemeesters brachten onlangs een werkbezoek aan Colombia, Panama en Costa Rica. Uit deze landen komt veel cocaïne naar de havens van Antwerpen en Rotterdam, die door criminele organisaties worden gezien als één 'werkgebied'. Op basis van hun bevindingen tijdens hun reis doen Aboutaleb en De Wever een reeks aanbevelingen.

Bekijk ook: waarom fruit vaak gebruikt wordt voor cocaïnesmokkel

Het is een groot probleem waar veel fruithandelaren zich zorgen over maken: cocaïnesmokkel. Criminelen verstoppen de coke tussen de bananen of mango's die fruitbedrijven importeren.

Ladingen fruit

Zo willen ze dat de havengebieden beter worden beveiligd, onder meer door inzetten van kunstmatige intelligentie. Verder moet de controle op inkomende goederenstromen stevig worden opgevoerd. Sowieso zouden ladingen fruit altijd allemaal moeten worden gecontroleerd.

Verder moet er meer contact zijn met de landen waar de drugs vandaan komen, zodat er aan de bron al veel kan worden tegengehouden.

Recordhoeveelheid coke

Aboutaleb en De Wever wijzen erop dat vorig jaar in hun havens een recordhoeveelheid coke uit Zuid-Amerika en Centraal-Amerika is onderschept: 90 ton in Antwerpen en 70 ton in Rotterdam.

"De invloed van de daaraan gerelateerde criminaliteit en crimineel geld in onze havens, onze straten, onze stadsgemeenschappen, onze samenleving is ronduit desastreus: een toename van nietsontziend geweld, crimineel geld dat de economie vergiftigt en weer andere criminele activiteiten financiert, zoals bijvoorbeeld mensenhandel en de handel in wapens."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Vorig jaar 70.000 kilo cocaïne onderschept in Rotterdamse haven

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore