Ga naar de inhoud
Club kreeg signalen

Top Ajax hoorde al voor herbenoeming Overmars over grensoverschrijdend gedrag

Marc Overmars (links) en Ajax-directeur Edwin van der Sar. Beeld © ANP

De directie en de raad van commissarissen van Ajax kregen al voor de herbenoeming van directeur voetbalzaken Marc Overmars signalen van grensoverschrijdend gedrag van hem tegenover vrouwen binnen de club. Dat vertelde algemeen directeur Edwin van de Sar vandaag aan een select groepje journalisten voorafgaand aan het duel met FC Twente.

Overmars stuurde dickpics en seksueel getinte berichtjes naar vrouwelijke collega's binnen Ajax, zo is gebleken uit onderzoek van NRC.

Signalen

Overmars werd op 28 januari tijdens een bijzondere algemene vergadering van aandeelhouders herbenoemd tot medio 2026. "Vlak daarvoor kregen we signalen", zei Van der Sar. "Onze rvc was toen ook meteen op de hoogte. Maar zulke dingen moet je dan toch eerst uitgebreid onderzoeken. Het is nogal wat. Of we de vergadering hadden moeten uitstellen? Nee, dat hebben we niet gedaan."

Iets later verklaarde Van der Sar bij ESPN-verslaggever Hans Kraaij jr., dat hij het echt niet eerder wist. "Laat het (bewijs, red.) zien, Hans. Dat gaat niet gebeuren. Je hoeft niet te vragen of ik dan moet opstappen."

Na de vraag van Kraaij jr. of hij de afgelopen week gedacht heeft aan zelf weg te gaan, knikte Van der Sar zwijgend en instemmend.

Dickpics
Lees ook:
Dickpics kunnen Overmars bonus van 1,25 miljoen kosten

Wancultuur

NRC Handelsblad schreef afgelopen week dat de voormalig directeur voetbalzaken samen met andere directieleden aan de top zouden staan van een wancultuur binnen de club. NRC deed sinds december onderzoek naar machtsmisbruik op de werkvloer bij Ajax. Het begon met een tip van mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Overmars. Uiteindelijk sprak de krant met elf (oud)-medewerkers. 

"Uit de gesprekken rijst een beeld op van een cultuur waarin seksueel wangedrag kan gedijen. Er bestaat geen open sfeer om dit machtsmisbruik bespreekbaar te maken. Ondergeschikten houden zich stil. De enkeling die het hogerop zocht, vond geen gehoor. Signalen werden niet opgepakt. Het blijft steken in geruchtenvorming en het in beperkte kring delen van persoonlijke ervaringen", schreef de krant.

Bekijk ook: 'Goed dat hij is opgestapt'

00:46
Technisch directeur Marc Overmars is weg bij Ajax vanwege grensoverschrijdend gedrag. Wij vroegen Ajaxfans bij de Johan Cruijff ArenA om een reactie: "Dat hij niet wist dat dat grensoverschrijdend gedrag is, vind ik flauwekul."

De vrouwen spreken over een 'haantjescultuur' en een 'apenrots'. Over vrouwen worden stereotype grapjes gemaakt en ondergeschikte vrouwen worden veelvuldig op hun uiterlijk aangesproken. Degenen die een grens overgaan, worden niet gecorrigeerd. 

Van der Sar bij ESPN: "Blijkbaar is de organisatie niet goed ingesteld om dit soort geluiden op te merken en eerder mee te dealen. We gaan ervoor zorgen dat dit gedrag in kaart wordt gebracht en afgehandeld."

Dickpics
Lees ook:
Dickpics kunnen Overmars bonus van 1,25 miljoen kosten