Ga naar de inhoud
Zenuwslopende finale

Sensationeel goud voor shorttrackvrouwen op relay

Yara van Kerkhof, Selma Poutsma, Suzanne Schulting en Xandra Velzeboer van TeamNL. Beeld © ANP

De shorttrackers Xandra Velzeboer, Selma Poutsma, Yara van Kerkhof en Suzanne Schulting hebben olympisch goud gewonnen bij de relay, een estafette over 3000 meter. Voor Schulting is het al de derde medaille op de Spelen in Peking.

Vier jaar geleden wonnen de vrouwen op dit onderdeel na een bizarre ontknoping brons op de Spelen, toen ook met Schulting en Van Kerkhof.  Daar was ook Lara van Ruijven nog bij. Zij overleed twee jaar geleden tijdens een trainingskamp in Frankrijk aan een auto-immuunziekte. 

Voor de vrouwen en coach Jeroen Otter lag er daardoor een extra lading op deze finale. "Ja, die meiden zijn zo hecht geworden. Ze hebben het samen geflikt", zei hij. 

Eerbetoon voor Lara

Het Nederlandse team droeg in de finale een hartje met een panterprint op de mouw van de pakken en de helm, als herinnering aan Lara van Ruiven die als shorttracker 'de panter' werd genoemd. 

Coach Otter ziet de medaille van vandaag als een eerbetoon en beloning voor de veerkracht van het team. Bij de huldiging gaven de vier vrouwen een kusje in de lucht. "Deze medaille is ook voor Lara", zei Schulting na afloop:

Kusjes in de lucht: 'Lara viert een feestje daarboven'

01:06
Kusjes in de lucht: 'Lara viert een feestje daarboven'

Voor Schulting betekent het al de derde medaille, eerder won ze goud op de 1000 meter en zilver op de 500. Op de Spelen van vier jaar geleden waren er twee medailles voor haar. Ook Yara van Kerkhof won er toen twee.

Selma Poutsma (21) en Xandra Velzeboer (20) debuteerden op deze Spelen. In de familie Velzeboer werd al eerder een gouden plak gewonnen. Tante Monique pakte op de Spelen in Calgary in 1988 een gouden, zilveren en een bronzen plak bij het shorttrack.

Ongemeen spannend

Het draaide vandaag in het Capital Indoor Stadium alleen om de finale. Eerder deze week plaatste het Nederlands team zich daar al voor. In die ongemeen spannende finale rekenden de Nederlandse vrouwen af met Zuid-Korea (zilver), China (brons) en Canada.

De finale was ongemeen spannend. Nederland ging vanaf het begin aan kop. Op het eind leek het nog even mis te gaan, maar de vrouwen hielden stand en Suzanne Schulting kwam als eerste over de finish.

Bekijk de beelden hier:

Nederland is door de gouden plak naar de derde plek in het medailleklassement geklommen. 

Zes keer goud, vier  keer zilver en twee keer brons:

Volg de Winterspelen

Kijk voor het laatste nieuws, interviews, het programma van de Nederlanders en tussenstanden op de Winterspelen-pagina van RTL Nieuws.

De Spelen duren tot en met 20 februari.