Ga naar de inhoud
Discotheken open

Protest nachtclubs op meeste plekken rustig verlopen, fikse boete in Tilburg

Een club in Amsterdam. Beeld © ANP

De protestactie De Nacht staat op is overwegend rustig verlopen. In meerdere steden openden nachthoreca vannacht in strijd met de coronamaatregelen hun deuren. Het was in onder andere Amsterdam, Rotterdam en Utrecht erg druk, maar voor zover bekend werd alleen in Tilburg een fikse boete uitgedeeld.

Poppodium 013 in Tilburg kreeg een boete van 10.000 euro, omdat er na 22.00 uur een feest gaande was. Het feest kon ondanks de boete wel doorgaan. Een feest in Het Patronaat in Haarlem werd wel beëindigd. Boa's sommeerden de club om 22.45 uur om te stoppen met optredens, waarna het publiek de locatie verliet.

De gemeente Amsterdam waarschuwde vooraf met een boete van 4500 euro voor clubs die hun deuren na 22.00 uur openhielden. Voor zover bekend werd echter nergens ingegrepen in de hoofdstad.

In Utrecht kregen tien locaties een mondelinge waarschuwing. Poppodium De Helling kreeg volgens RTV Utrecht ook een schriftelijke waarschuwing met de oproep om uiterlijk 02.30 uur te sluiten. Daaraan werd gehoor gegeven.

Illegale feesten

In onder meer Maastricht en Groningen besloten de nachthoreca af te zien van deelname aan de protestactie vanwege het risico op hoge boetes. In beide steden vond wel een groot, illegaal feest plaats. Iets na middernacht waren beide feesten echter alweer stopgezet.

Vaarwel
Lees ook:
Vaarwel 1,5 meter: gaan we 'm missen of niet? 'Wel in de supermarkt'

Met de actie protesteerden nachtclubs en discotheken tegen de huidige coronamaatregelen. De actie werd vorige week aangekondigd door brancheorganisatie Nachtbelang en het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC).

De initiatiefnemers zeggen het zat te zijn dat bij de plannen van het kabinet om de samenleving te heropenen niet aan het nachtleven wordt gedacht. In het hele land sloten zich clubs aan bij de actie. Pieter Kroon, van de Chicago Social Club in Amsterdam noemde de avond 'succesvol'.

Bekijk ook: Truckers demonstreerden tegen de coronamaatregelen

01:37
Naast de horeca, demonstreerden gisteren ook truckers tegen de coronamaatregelen. Ze blokkeerden de wegen in Den Haag.