Ga naar de inhoud
Schaatsstellen

Liefde op glad ijs: 'We praten echt niet alleen maar over schaatsen'

Koen Verweij en Jutta Leerdam Beeld © ANP

Schaatsers en shorttrackers delen niet alleen hun werk, maar er zijn veel stelletjes. We tellen maar liefst elf olympiërs die een relatie hebben met een andere schaatser of shorttracker. Voor de dag van de liefde spraken we met Jutta Leerdam en Koen Verweij over hun liefde, schaatsen in dezelfde ploeg en de olympische droom.

Jutta Leerdam is op dit moment in Peking voor haar eerste Olympische Spelen. Een medaille winnen op de 1000 meter, dat is wat ze wil. Gisteren had ze een goede generale met een vijfde plaats op de 500 meter.

Dag en nacht

Haar vriend en collega-schaatser Koen Verweij was er ook graag bij geweest, maar hij kwalificeerde zich dit keer niet. Dat ze elkaar de afgelopen jaren zowel privé als voor werk bijna altijd zagen, vinden ze alleen maar iets moois. Jutta: "Bij de meeste stellen zou het niet goed gaan als ze dag en nacht bij elkaar zouden zijn, maar ik denk dat we een manier hebben gevonden dat het bij ons gewoon  soepel verloopt." Hoe ze dat doen? Door elkaar te begrijpen en elkaar iets te gunnen, zegt Koen.

Binnen de schaats- en shorttrack zijn ze niet het enige koppeltje, zoals op onderstaand lijstje te zien is. "Het is vrij logisch", zegt Verweij, "onze wereld is vrij klein, dus je ontmoet verder niet heel veel mensen."

©ANP

Jutta Leerdam en Koen Verweij (beiden schaatsen)

Daan Breeuwsma en Rianne de Vries (beiden shorttracker)

Michelle de Jong en Janno Botman (beiden schaatser)

Selma Poutsma en Melle van 't Woud (beiden shorttracker)

Ireen Wüst en Letitia de Jong (beiden schaatser)

Joy Beune en Kjeld Nuis (beiden schaatser)

Heather en Jorrit Bergsma (beiden schaatser)

Dennis Visser en Xandra Velzeboer (beiden shorttracker)

Naomi van As en Sven Kramer (oud-hockeyster en schaatser)

Coen Rijpma en Antoinette de Jong (wielrenner en schaatser)

©Marcel Bosker en Melissa Wijfje (beiden schaaster)

Marcel Bosker en Melissa Wijfje (beiden schaatster)

Meer liefde op het ijs

Jutta en Koen zijn niet het enige schaatsstel. Het blijkt vaak te klikken op het ijs. Zo zien we bij de op de Spelen aanwezige sporters in elk geval deze stelletjes, waarvan de eerstgenoemde in Peking is:

- Michelle de Jong ❤️Janno Botman (beiden schaatsen)

- Rianne de Vries ❤️ Daan Breeuwsma (beiden shorttrack)

- Kjeld Nuis ❤️ Joy Beune (beiden schaatsen)

- Selma Poutsma ❤️ Melle van 't  Woud (beiden shorttrack)

- Ireen Wüst ❤️ Letitia de Jong (beiden schaatsen)

Marcel Bosker ❤️ Melissa Wijfje (schaatsen / wielrennen)

- Xandra Velzeboer ❤️ Dennis Visser (beiden shorttrack)

- Jorrit Bergsma ❤️ Heather Bergsma (beiden schaatsen)

- Sven Kramer ❤️ Naomi van As (beiden (oud-)topsporter)

- Antoinette de Jong ❤️ Coen Rijpma (schaatsen / wielrennen)

 

Jutta (23) praat over Koen in superlatieven. "Hij is fantastisch, helpt me in alles, is ongelooflijk belangrijk voor me."

Andersom is het niet anders. Koen (31) is 'megasupertrots' op zijn Jutta, vertelt hij. "Het is heel mooi om te zien hoe goed ze het doet. Ze is zo gestructureerd, denkt aan alle kleine dingen, laat niets aan het toeval over om in Peking te kunnen schitteren."

Want Koen is anders daarin. Hij ziet meer het grote plaatje. En dat legde hem afgelopen jaar ook geen windeieren. In no-time richtte hij een eigen schaatsteam (Worldstream Corendon) op, waarin behalve hijzelf en Jutta nog zo’n tien andere schaatsers zijn aangesloten. "Vrienden vroegen me hoe ik dat deed: focussen op mijn eigen schaatsen, mijn relatie en alles rond de ploeg. Ik geef toe: het was een soort mission impossible, maar het is aardig gelukt."

Belangrijke troef

Inderdaad, Koen vond de sponsors om zijn ploeg te betalen en met Jutta heeft het team een belangrijke troef in handen voor een medaille in China. "Ik ga voor goud", komt zonder twijfel uit Jutta's mond. "Dat is een ding dat zeker is. En ik denk dat het kan op de 1000 meter. Ik heb alle fysieke kwaliteiten in me om het te kunnen. Ik ga er alles aan doen om de beste vorm te hebben." 

Koen daarover: "Als ze op haarzelf focust, dan kan het." Dat is een van de dingen die Jutta van Koen leert, zegt ze. "Hij kan zich zo goed afsluiten van alles. Dat heb ik van hem geleerd om me echt vol ergens op te kunnen richten. Ik krijg vaker tips van hem, soms direct en soms via de coach." 

Het woord 'focus' valt meerdere keren. Bijvoorbeeld als het gaat om de 2,1 miljoen volgers (!) die Jutta heeft op Instagram, leidt dat niet af? "Nee hoor", verzekert ze. "Als ik tijdens de Spelen niks wil posten omdat het me zou afleiden, dan plaats ik niks. Dat bepaal ik helemaal zelf. Voor nu vind ik het juist een geweldige combi, social media zijn een goeie aanvulling op mijn carrière."

Dat Koen Verweij zijn vriendin moet delen met miljoenen volgers op Instagram, vindt hij helemaal geen probleem. Integendeel, het kan commercieel heel interessant worden voor het koppel én voor de ploeg. "Ja, we gaan zeker verder kijken naar mooie partnerships. Maar voor nu is het het belangrijkst dat Jutta zich richt op het schaatsen."

Jutta
Lees ook:
Jutta Leerdam hot op Instagram: 'Meer dan 2 miljoen volgers, bizar idee'

"Ik heb veel vertrouwen dat ze er staat in Peking", zegt Koen. Zelf miste hij de Spelen, hij kwam op het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT) eind december flink tekort. Een rugblessure speelde hem al langer parten. "Tuurlijk hadden we er graag samen gestaan. Dat was de kroon op ons werk geweest. En dan samen goud halen….", het mocht niet zo zijn.

Afsluiten van Koen

Jutta vindt het ook jammer dat ze niet met z'n tweetjes dit olympische avontuur kunnen afmaken, maar ze kan er ook niet al te lang bij stil staan. "Ik kan mijn eigen prestatie niet af laten hangen van Koen, zo'n type ben ik niet. Ik ben wel zo gefocust dat ik gewoon zorg dat ik zelf zo hard mogelijk rij en probeer me van Koen af te sluiten."

Koen is er voor Jutta, nu op afstand, zoals hij er altijd is geweest voor haar. Misschien soms zelfs wel te veel. "Ik cijfer mezelf voor haar weg. Ik wilde nooit klagen over mijn eigen teleurstellingen, zoals mijn rug. Ik ga haar echt niet zeggen dat ik pijn heb. Geen negativiteit, dat kan haar prestaties alleen maar slecht beïnvloeden."

En ze praten echt niet alleen maar over schaatsen, verzekert Jutta. "Wel vaak hoor, maar we houden ook erg van uit eten gaan, of ik vind het leuk om voor Koen te koken, we houden ervan om leuke plekjes op te zoeken, na het seizoen naar mooie landen toegaan, dat soort dingen."

Klusje klaren

Eerst moet Jutta nog even een klusje klaren in Peking. Koen haalde vier jaar geleden brons op de Spelen in Zuid-Korea. Voor Jutta is dat nu het voorbeeld dat alles mogelijk is op de Spelen: "Koen was toen ziek en toch startte hij. Dat hij een medaille won, was zo knap. Dat moet ik nog maar voor mekaar zien te krijgen." 

Jutta Leerdam komt donderdag in Peking in actie op de 1000 meter.