Ga naar de inhoud
'PVV en Forum voor Democratie'

D66 en GroenLinks willen niet met extreemrechts in de gemeenteraad

Sigrid Kaag tijdens haar toespraak vandaag. Beeld © ANP / Bas Czerwinski

GroenLinks-leider Jesse Klaver laat weten dat zijn partij niet in het gemeentebestuur wil met Forum voor Democratie en PVV. Hij roept andere partijen op dit ook niet te doen. Ook Sigrid Kaag van D66 laat weten dat haar partij niet zal besturen met extreemrechtse partijen.

D66 gaat 'alles op alles zetten om extreemrechts uit het stadsbestuur te houden'. Dat zei partijleider Sigrid Kaag bij de aftrap van de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Voor haar partij staan de gemeenteraadsverkiezingen in het teken van de strijd tegen extremisme en polarisatie. "Wij gaan niet met extremisten besturen en ik roep al mijn landelijke collega's op om diezelfde duidelijkheid te geven."

'Democratische grens trekken'

Ook GroenLinks-leider Klaver deed vandaag de oproep om lokaal niet samen te werken met Forum voor Democratie en PVV. "GroenLinks gaat niet samen met extreemrechts deelnemen aan een gemeentebestuur. En ik roep mijn collega-partijleiders op dezelfde democratische grens te trekken."

"Dat komt mooi uit, want wij willen ook niet met hen regeren", laat een woordvoerder van Forum voor Democratie weten in een reactie op de uitspraken van Klaver en Kaag.

Debat
Lees ook:
Debat tussen FvD en D66 ontspoort na bedreiging: 'Uw tijd komt nog wel'

 

Mark Rutte, fractieleider van de VVD, zei vandaag tijdens een campagne in Leiden dat hij zijn lokale partijgenoten oproept om niet samen te werken met Forum voor Democratie. 

'Ik vind dat het niet kan'

Ook CDA-leider Wopke Hoekstra is geen voorstander van lokale samenwerking met Forum voor Democratie, en daarnaast ook PVV. Dat liet hij weten in een reactie. Uiteindelijk is het aan lokale CDA-afdelingen om hierover te besluiten, maar 'ik vind dat het niet kan', reageerde Hoekstra.

PVV-leider Geert Wilders noemt Kaag en Klaver 'fascisten'. "Wat een arrogantie om meer dan een miljoen PVV'ers in het foute kamp te stoppen", reageert hij op Twitter.

Volgens Kaag vraagt de democratie om 'waakzaamheid en bescherming'. Ze wees daarbij op het feit dat in de Kamer wordt gesproken over 'tribunalen' en dat Kamerleden zich minder vrij voelen om hun mening te geven.

Kaag: "Het extremisme draagt op straat foute vlaggen of een fakkel. In de Tweede Kamer draagt het een das. Met een luttel zetelaantal verlamt het vaak de parlementaire orde. En nu klopt het op de deuren van raadszalen in alle delen van Nederland."

Niet samenwerken in coalitie

In haar toespraak noemde Kaag in tegenstelling tot Klaver geen specifieke partijen. Haar partij sloot echter vooraf aan de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar maart samenwerking in een nieuwe coalitie met Forum voor Democratie en PVV uit.

Tjeenk
Lees ook:
Tjeenk Willink: uitspraken FvD-Kamerlid 'hollen democratie uit'

Politiek verslaggever Roel Schreinemachers noemt de uitspraken van de partijleider van D66 en GroenLinks niet verrassend. "In de Tweede Kamer willen deze partijen ook niet besturen met extreemrechts, nu geven ze aan dat ze dat lokaal ook niet willen."

Signaal afgeven

Zowel Kaag als Klaver noemt in de toespraak het woord 'tribunalen'. Schreinemachers: "Ze willen hiermee een signaal afgeven dat de uitspraken van Forum van Democratie in de Tweede Kamer niet normaal zijn en ook niet normaal moeten worden."

Eind vorig jaar ontspoorde een debat volledig toen Forum-Kamerlid Van Houwelingen tegen D66-Kamerlid Sjoerdsma zei: "Uw tijd komt nog wel, er komen tribunalen." Andere Kamerleden reageerden met afschuw en het debat werd geschorst.

Bekijk hieronder het fragment uit het Tweede Kamer-debat terug: 

Debat tussen FvD en D66 ontspoort na bedreiging: 'Uw tijd komt nog wel'

07:56
Het debat tussen FvD en D66 ontspoorde na bedreiging