Ga naar de inhoud
Eerste Nederlander

Kimberley Bos schrijft historie op Spelen: brons bij skeleton

Bos kan het bijna niet geloven maar het is gelukt. Beeld © ANP

Kimberley Bos (28) heeft historie geschreven door als eerste Nederlander ooit een medaille te winnen in het skeleton: een bronzen plak. Het is pas de tweede medaille ooit voor Nederland die niet bij schaatsen of shorttrack wordt behaald op de Winterspelen.

Gisteren stond Bos na de eerste run nog tiende en na de tweede zesde. De derde run was vandaag weer iets beter, waardoor ze klom na plek vier. In de laatste run moest ze 12 honderdste seconden goedmaken op nummer 3, de Duitse Tina Hermann, en dat lukte. 

De Duitse Hannah Neise won in het Yanqing National Sliding Centre de gouden medaille en Australische Jaclyn Narracott pakte verrassend het zilver. 

Uitzonderlijke prestatie

Het is een uitzonderlijke prestatie van de Edese, die voor de tweede keer op de Spelen is. Vier jaar geleden eindigde ze als achtste. De Nederlandse won dit seizoen ook al het wereldbekerklassement.

Bos kan haar geluk niet op. In onderstaande video is te zien dat ze van top tot teen glundert:  

Bos glundert van top tot teen: 'Dit is waanzinnig'

01:01
''Dit is hem. Ik ben zo trots.''

Wat is skeleton?

Skeleton is een vorm van sleeën waarbij de sporter op de buik liggend met het hoofd vooruit op de slee naar beneden glijdt. De sport wordt beoefend op een bobsleebaan.

Het is de eerste Nederlandse medaille ooit op de Spelen bij een sleesport. En na snowboardster Nicolien Sauerbreij, die goud won op de Spelen van 2010 In Vancouver, is Bos de tweede Nederlandse die een medaille wint in een sport die in de sneeuw wordt afgewerkt.

In onderstaande video, die we vlak voor de Olympische Spelen maakten, legt Bos uit wat er allemaal komt kijken bij haar sport, waarbij ze snelheden haalt tot wel 130 km/u.

"Om skeleton moet je wel een beetje gek zijn. Je moet lef hebben en vooral niet te veel nadenken."

Met een sleetje 130 km per uur naar beneden: alles voor een medaille

02:04
Met een sleetje 130 kilometer per uur naar beneden: alles voor een medaille

Het brons van Bos in Peking is de elfde medaille voor Nederland. Bij drie verschillende sporten werd vijf keer goud, vier keer zilver en twee keer brons gewonnen. Nederland blijft daarmee vierde in de medaillespiegel: