'Locaties heroverwegen'

Kinderhartcentra Leiden en Groningen sluiten nog niet, eerst onderzoek

12 februari 2022 08:52 Aangepast: 12 februari 2022 08:55
Archieffoto Beeld © ANP

De sluiting van de kinderhartcentra in Leiden en Groningen gaat voorlopig niet door. Zorgminister Ernst Kuipers wil 'als daar goede inhoudelijke redenen voor zijn, de keuze voor de locaties heroverwegen', schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Hij blijft wel bij het eerdere besluit om deze zeer specialistische zorg terug te brengen van vijf naar twee ziekenhuizen. Zijn voorganger heeft Utrecht en Rotterdam daarvoor aangewezen.

Gevolgen 

Kuipers zal de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) vragen om te onderzoeken wat precies de gevolgen zijn als dit soort operaties alleen in het Erasmus MC en het UMC Utrecht plaatsvinden.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ouders naar Den Haag om sluiting kinderhartcentra: 'Ik moet strijden voor m'n kind'

Drie ziekenhuizen in Leiden, Amsterdam en Groningen, die zich hier nu ook nog mee bezighouden, zouden moeten stoppen. Onder medici en onder de inwoners van vooral Noord-Nederland zijn daar grote bezwaren tegen. Inwoners zouden ver moeten reizen om deze complexe behandelingen te krijgen.

Zorgkwaliteit garanderen

Toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge maakte eind december bekend dat operaties van kinderen met aangeboren hartafwijkingen in de toekomst nog maar in twee ziekenhuizen uitgevoerd zouden worden.

Volgens de minister is concentratie van de kinderhartchirurgie noodzakelijk om de zorgkwaliteit in de toekomst te kunnen blijven garanderen. Er zijn in Nederland maar twaalf chirurgen die dit soort operaties kunnen uitvoeren. Vijf van hen zijn ouder dan 60, eentje zelfs ouder dan 70.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ziekenhuizen verzetten zich tegen sluiting afdelingen kinderhartchirurgie

De minister nam het besluit nadat de ziekenhuizen er in onderling overleg niet waren uitgekomen. De discussie over de behandeling voor mensen met aangeboren hartafwijkingen loopt al bijna dertig jaar. In 1993 bracht de Gezondheidsraad een advies uit, waarin stond dat concentratie nodig was om te blijven voldoen aan de kwaliteitseisen. Ook allerlei andere adviezen gingen deze kant op, schrijft Kuipers.

Hij verwacht nog voor de zomer een analyse van de NZa over de kwestie.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore