Ga naar de inhoud
Ontkracht

Oppassen op je kleinkinderen maakt helemaal niet jonger

Jonge ouders die graag gebruik maken van de gratis oppasservice van opa en oma mogen het graag als argument inzetten: oppassen op je kleinkinderen houdt je jong. Het is een levenswijsheid die op een tegeltje past, maar nu heeft de wetenschap er een kritische blik op geworpen.

Een waarschuwing vooraf: die jonge ouders kunnen misschien maar beter niet verder lezen. Of anders onderstaande dan toch zeker niet aan opa en oma laten lezen. Want van die tegeltjeswijsheid blijft vrij weinig over. 

Reminder

Er bestaan dan namelijk weliswaar gunstige effecten van oppassen op kleine kinderen, maar die worden teniet gedaan doordat het je eigen kleinkinderen zijn. legt hoofdonderzoeker Valeria Bordone uit tegen de Britse krant The Guardian. "Het hebben van kleinkinderen is namelijk een sterke reminder van je eigen ouderdom. Daar ga je je niet jonger van voelen."

Oma's
Lees ook:
Oma's overbelast door kleinkinderen: 'Soms zitten ze huilend in de spreekkamer'

Ja, het is waar dat eerdere onderzoeken wel leken te wijzen op een dergelijk effect, schrijven de onderzoekers in The Journals of Gerontology. Maar de eerdere onderzoeken bevatten een denkfout. Die vroegen namelijk alleen oppassende opa's en oma's naar hoe jong ze zich voelden. En daar kwam dan inderdaad uit naar voren dat zij zich jonger voelden dan hun leeftijdsgenoten die niet regelmatig de zorg voor een kleinkind hadden. 

Alleen fitte grootouders

Maar op die manier mis je de opa's en oma's die gestopt zijn met hun oppasservice, omdat ze het vanwege hun (ervaren) leeftijd niet meer aankonden. Zo kwamen vanzelf alleen de grootouders in die onderzoeken terecht die zich jong en fit genoeg voelden om op hun kleinkinderen te passen. 

Daarvoor hebben de onderzoekers nu gecorrigeerd. Sterker: het is dezelfde onderzoeksgroep die een van deze eerdere onderzoeken uitvoerde, die nu tot deze conclusie komt. Dat hebben ze gedaan door hun onderzoeksgroep van toen opnieuw te ondervragen.

Noord-Hollandse
Lees ook:
Noord-Hollandse ouders betalen hoofdprijs voor avondje oppas

En daarmee namen namen dus ook de grootouders mee die sindsdien gestopt waren met oppassen, omdat ze zich er te oud voor voelden. En precies dat verschil maakte dat opeens geen meetbaar verjongend effect meer was. "Dit is het enige onderzoek dat dezelfde mensen voor, tijdens en na de periode van oppassen heeft bekeken", zegt Bordone.

Wel voor anderen

Toch kunnen de jonge ouders op zoek naar een oppas de conclusies uit dit onderzoek wel nog op een andere manier voor zich laten werken. Want ook al is het verjongend effect er dan niet voor opa's en oma's, voor anderen lijkt het wel te bestaan. Ouderen die op kleine kinderen passen lijken zich wel jonger te voelen als het oppaskind niet hun kleinkind is.    

Bron: RTL Nieuws