Minder ziekmakend

Longartsen: gezonde mensen bijna nooit in ziekenhuis door omikron

11 februari 2022 16:40
Minder gezonde, gevaccineerde mensen om omikron in ziekenhuizen. Beeld © ANP

Wie gezond is en volledig gevaccineerd tegen corona, heeft een minimale kans om vanwege de dominante coronavariant omikron in het ziekenhuis te belanden. De kans dat zo iemand erom op de intensive care komt te liggen, is zelfs te verwaarlozen. Dat zegt de voorzitter van de longartsenvereniging Leon van den Toorn op basis van onderzoek in alle Nederlandse ziekenhuizen.

Van alle patiënten die tussen zaterdag en donderdag vanwege een omikronbesmetting in Nederlandse ziekenhuizen werden opgenomen, was 77 procent niet volledig gevaccineerd, zegt Van den Toorn, die zelf als longarts in het Erasmus MC in Rotterdam werkt. Van deze groep was ongeveer de helft helemaal niet gevaccineerd. De andere helft is wel ingeënt, maar niet volledig.

Zwak afweersysteem

23 procent van de opnames door omikron komt voor rekening van mensen die wel volledig gevaccineerd zijn, inclusief booster. Van den Toorn: "Van deze groep heeft het overgrote deel een onderliggende complicatie, zoals hartproblemen, longziekte, een zwak afweersysteem of complicaties na een transplantatie. Het aantal mensen dat gezond is en in het ziekenhuis belandt, beperkt zich tot een handjevol. De kans om als gezond mens door omikron in het ziekenhuis te belanden is dus heel, heel klein."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoe lang beschermt een boosterprik tegen het coronavirus?

Op de intensive care terechtkomen is voor gezonde, gevaccineerde mensen een zeldzaamheid, zegt de longarts: "Ik zie slechts één voorbeeld van een gezond persoon die door omikron op de intensive care kwam te liggen."

Ruimte voor versoepelen

Geeft dit ruimte voor heropening van maatschappij? "Ik zit niet op de stoel van de politiek, maar ruimte voor versoepelen lijkt er wel te zijn."

Toch moeten we alert blijven, vindt hij: "Je weet niet of er misschien een variant komt die onverwacht toch ziekmakender is, hoewel virologen dat niet meteen verwachten. Daarnaast ligt er nog steeds druk op huisartsen en ziekenhuizen en zorginstellingen: mensen zijn misschien niet doodziek, maar wel nog steeds ziek. De uitval van personeel in alle sectoren blijft hoog. Maar deze uitkomsten bevestigen wel de verwachting dat we in rustiger vaarwater gaan komen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore