Ga naar de inhoud
Bewegende kaarten

Papierkunstenaar Jean-Paul brengt gifjes en memes tot leven

Beeld © Paper Paul

Een proostende Leonardo diCaprio, Homer Simpson die in de heg verdwijnt, Nyan Cat: deze gifjes heb je vast al duizend keer gezien. Maar dankzij 'PaperPaul' bestaan de bewegende plaatjes nu ook op papier. Een video van zijn creaties werd duizenden keren gedeeld.

Een bewegend gifje, fysiek op papier. Dat klinkt onmogelijk. Maar niet als het aan papierkunstenaar 'PaperPaul' ligt. Met technieken uit popup-boeken bracht hij tientallen memes en gifjes tot leven.

PaperPaul blijkt eigenlijk Jean-Paul te heten, en in het Brabantse Cuijk te wonen. "Maar op internet heet ik Paul, dat is internationaal makkelijker".

Dagen bezig

De papierkunst, officieel paper engineering, is een hobby, "al loopt het inmiddels een beetje uit de hand", vertelt Jean-Paul aan RTL Nieuws. "Het begon ermee dat ik samen met mijn vriendin pop-upboeken ging verzamelen. Daaruit ontstond de interesse om zelf te gaan knutselen. Ik werk als grafisch vormgever en ik hou van illusteren, dus dat kwam mooi samen."

Met één plaatje is Jean-Paul soms dagen bezig. "Het lijkt heel simpel, maar het is technisch soms een behoorlijke uitdaging om het papier goed te laten bewegen. Een kaart bestaat uit allerlei lagen, die ik stuk voor stuk met de hand maak. Er zit veel verborgen werk in om alles te laten kloppen, maar het is een feestje om dan uiteindelijk het resultaat te delen."

Favoriete memes

Voor zijn project 'The Pop-up Book of Memes' toverde Jean-Paul minstens 35 bekende plaatjes om in papierkunstwerkjes. In deze video zijn ze te zien:

"Het is leuk om met plaatjes te werken die zoveel mensen kennen", vertelt Jean-Paul. "Ik krijg enorm veel reacties, en iedereen heeft zijn eigen favoriet."

Wat zijn eigen favoriete kaart is? "Dat is alsof je iemand vraagt wat zijn favoriete kind is. Maar misschien is het de kaart van Nyan Cat, waar ook echt een muziekje in zit."

Een nadeel: Jean-Paul mag zijn boek niet verkopen. "Op die plaatjes zit copyright, dus daar mag ik geen geld mee verdienen. Dat is jammer, want heel veel mensen zouden er wel interesse in hebben. Maar het heeft stiekem ook wel wat leuks dat het niet te koop is, dat maakt het uniek. En door er een mooie video van te maken, kan ik het alsnog delen."

Droombaan

De droom van Jean-Paul is om zich professioneel op paper engineering te kunnen storten. Een eerste stap heeft hij al gezet. "Ik maakte een kaart van de 'This is Fine'-meme. De maker van dat plaatje vond het zo leuk dat hij samen wilde werken, dus die kaart is nu echt te koop."