Ga naar de inhoud
Strenge selectie

Duizend Nederlanders solliciteerden naar baan als astronaut: 'Zoveel te ontdekken'

Een Amerikaanse astronaut bereidt zich voor op een missie naar ruimtestation ISS. Beeld © ANP

Bij elke sollicitatie heb je met concurrenten te maken, maar om astronaut te worden bij ruimtevaartorganisatie ESA moet je wel héél veel mensen verslaan. Van de 982 Nederlanders die solliciteerden, zijn er maar 37 door naar de tweede ronde.

Astronaut worden, wie wil dat nou niet? Meer dan 22.500 Europeanen in elk geval wel: zij reageerden op een vacature bij de ESA. Die organisatie maakte deze week de precieze cijfers van hun sollicitatieprocedure bekend. Van al die kandidaten zijn er nu nog 1361 over, zo'n 6 procent.

En zelfs de eerste ronde was al een stuk uitgebreider dan een normale sollicitatie, vertelt Jordy Senden uit Margraten, één van de Nederlandse afvallers.

"Er is een hele lijst aan eisen waar je aan moet voldoen. Je moet bijvoorbeeld een master hebben in een wetenschappelijke studie, en goed kunnen samenwerken. Je moet je ook al medisch laten keuren om überhaupt te mogen solliciteren."

"Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor ruimtevaart", vertelt Jordy. "Dat is toch supervet? Er is zoveel te ontdekken." En dus stuurde de 31-jarige Limburger zijn sollicitatie in.

Een topkandidaat, zou je zeggen: Jordy studeerde mechanical engineering en promoveert momenteel in de robotica. "Dat soort systemen worden ook in de ruimtevaart veel gebruikt, zoals in de Nederlandse robotarm die nu in het ruimtestation ISS wordt gebruikt, of bij de rovers op Mars."

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse robotarm gaat (eindelijk) de ruimte in

En toch hoorde Jordy na maanden wachten dat hij niet door is naar de volgende ronde. "Daar baalde ik wel even van, al wist ik van tevoren natuurlijk dat de kans heel klein was. Maar niet nul. Als ik niet zou solliciteren, zou ik het zeker niet worden, nu heb ik het in elk geval geprobeerd."

Spannend proces

De overgebleven kandidaten zullen nog meer geduld moeten hebben. De 1361 sollicitanten, onder wie 20 mannen en 17 vrouwen uit Nederland, gaan een ronde van psychologische en medische testen tegemoet. In het najaar hoopt de ESA de nieuwe astronauten bekend te maken. Het is nog niet duidelijk hoeveel dat er precies zullen zijn.

"Ik hoop dat er in elk geval één Nederlander tussen zal zitten", zegt Jordy. "Het blijft een spannend proces. En wie weet komt er over een paar jaar weer een kans. Dan probeer ik het zeker nog een keer."

Bekijk ook: 'Burgerwetenschapper' Abe speurt de melkweg af

01:35
Abe Hoekstra uit Drachten zoekt als burgerwetenschapper mee naar planetoïden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore