Ga naar de inhoud
Door nieuwe versoeplingen

Hoe gaat carnaval er straks uitzien? 'Hopen dat zitplicht grote evenementen nog verdwijnt'

Carnavalsvierders in het centrum van Den Bosch. Beeld © ANP

Als de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen doorgaan, dan lijkt carnaval grotendeels te kunnen worden gevierd. Het feest begint officieel op 26 februari. Maar hoe precies, dat is voor veel betrokkenen de vraag. Vooral het zitten bij evenementen met meer dan 500 bezoekers, dat nog zeker tot 25 februari verplicht blijft, maakt het lastig. "We hopen echt dat dat zitten er nog af gaat."

Gisteren maakte het kabinet bekend welke versoepelingen zij binnenkort willen doorvoeren. Het afbouwen van die maatregelen is nog wel afhankelijk van overleg met het OMT en de burgemeesters, en het aantal ziekenhuisopnames. Een definitief besluit wordt dinsdag genomen.

Het kabinet wil vanaf volgende week vrijdag de sluitingstijden van de horeca en de cultuursector verruimen tot 01.00 uur. Voor evenementen met maximaal 500 bezoekers is het coronatoegangsbewijs verplicht, maar 1,5 meter afstand houden en een mondkapje zijn dan niet meer nodig.

Vanaf 25 februari zou er wellicht zelfs nog wat meer mogelijk kunnen zijn: dan zou de afstandsregel kunnen vervallen en is voor kleine kroegen en discotheken geen coronatoegangsbewijs meer nodig.

Opluchting

Veel betrokkenen bij carnavalsvieringen zijn opgelucht over de voorgenomen verruimingen. "We zijn wel heel blij dat het ernaar uitziet dat we carnaval in de kroeg kunnen vieren. Dat is het belangrijkste, dat er iets kan", zegt Arthur Marres teammanager evenementen van Omroep Brabant.

Ook burgemeester Jack Mikkers van Den Bosch is opgetogen. "Voor 's-Hertogenbosch als carnavalsgemeente zou dit ook veel betekenen. De versoepelingen maken het dan mogelijk carnaval, het feest van saamhorigheid, op een fijne manier te beleven." Dat vindt ook Rob van de Laar, van de Brabantse Carnaval Federatie. "Als je niet meer hoeft te zitten, dan gaat het los in Brabant, dat is zeker."

Voorgenomen
Lees ook:
Voorgenomen versoepelingen bekend: 1,5 meter afstand weg per 25 februari

Voorgenomen versoepeling coronamaatregelen:

Vanaf 18 februari:

  • horeca en cultuursector open tot 01.00 uur;
  • alleen toegang met coronatoegangsbewijs (3G);
  • maximaal 500 mensen in kroegen, clubs, discotheken, theaters. Bij meer dan 500 mensen moet iedereen een zitplaats krijgen.

Vanaf 25 februari:

  • einde aan de anderhalvemeterafstandsregel;
  • de reguliere sluitingstijd gaat weer gelden;
  • kroegen, clubs, discotheken tot maximaal 500 mensen zonder coronatoegangsbewijs (3G);
  • evenementen, discotheken met meer dan 500 mensen op basis van 1G, ongeplaceerd.

3 Uurkes Vurraf

Maar voor evenementen met meer dan 500 bezoekers moeten mensen nog wel verplicht zitten. En dat is wel een probleem voor de grote carnavalsfeesten, zegt Marres die het carnavalsaftrap-evenement 3 Uurkes Vurraf in Eindhoven organiseert. Dat evenement vindt gewoonlijk plaats in een grote tent op het Stadhuisplein in Eindhoven met zo'n 3000 feestvierders.

"Dat wil ik natuurlijk heel graag", zegt Marres. "Het probleem is dat bij evenementen van boven de 500 personen, iedereen moet zitten. Een ding kan ik je beloven, als ik mensen op stoel zet met carnaval, dan gaat dat 30 seconden goed. We hopen echt dat die maatregel er nog af gaat."

Als het kabinet daar niet toe besluit, dan vindt het evenement in aangepaste vorm plaats. "Dan gaan we kijken naar een andere, kleinere, locatie. Met 500 bezoekers en een online uitzending, met een verbinding naar 300 huiskamers Brabant."

Optochten

Wat er sowieso niet gaat plaatsvinden, zijn de grote optochten. "Dat heeft een aanzuigende werking", zegt Marres. "Dan komen daar 20.000 tot 30.000 mensen naartoe. Dat soort grote evenementen, met een aanzuigende werking, dat wil de overheid niet."

Dat is niet de enige reden, zegt Patrick Dewez van de Carnavalsstichting Tilburg. "De wagens en de thema's vragen weken voorbereiding. De optocht hebben we verplaatst naar halfvasten."

Ook de optocht in Venlo, die wordt georganiseerd door carnavalsvereniging Jocus, gaat niet door, zegt Roy Dambacher. "Dat is niet meer te realiseren in deze korte tijd. Sommige groepen zijn al in de zomer bezig met praalwagens bouwen, dat kan niet in twee weken." En dat niet alleen: "Op dinsdag is gewoonlijk de Boerenbruiloft, daar zit ook veel voorbereidingstijd aan. Ook dat is niet meer mogelijk om zo kort dag te organiseren."

Een carnavalsoptocht in mei? Deze vereniging durft het als een van de weinige aan

01:32

'Het kabinet pakt de regie in de corona-aanpak terug'

Volgens politiek verslaggever Marieke van de Zilver is het kabinet de regie in de corona-aanpak aan het terugpakken. "Dat lag hiervoor meer bij het Outbreak Management Team (OMT). Dat schreef een advies en daar moest het kabinet dan op reageren. Nu maakt het kabinet zijn voornemen bekend en moet het OMT met goede argumenten komen om zich daar tegen te verzetten", zegt Van de Zilver.

"Je ziet ook dat het kabinet het heel voorzichtig opschrijft. Het zegt tegen de mensen: let op, dit is wat we hopen. Er moet nog worden overlegd met het OMT, de sectoren en de burgemeesters. De discussie over de maatregelen gaat deze, en de week erna, worden gevoerd. Het is niet zeker dat de versoepelingen zo worden doorgevoerd. Maar om van deze versoepelingen af te zien, moet bijvoorbeeld het OMT wel met goede argumenten komen. Als die er zijn, zal minister Kuipers die ook gebruiken om ze niet door te voeren."

Straatcarnaval

Maar er zijn ook genoeg dingen die wel kunnen, zegt Dambacher. "In Venlo is altijd al sprake van straatcarnaval, mensen staan buiten te vieren, ongeorganiseerd. Het lijkt erop dat dat weer kan gebeuren. Ook Joekskapellen die live muziek maken, dat zie ik wel gebeuren op straat en op pleintjes", zegt Dambacher.

"We hopen zelf als vereniging nog kinderactiviteiten te kunnen organiseren. Op zondag de kinderoptocht, want die vereist wat minder voorbereiding. We hopen dat we dat nog kunnen organiseren met een vergunning."

Minister Kuipers: 'Niet vergeten hoe corona hier kwam'

Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers zei vanochtend voor hij de ministerraad in ging, carnaval als een groot evenement te beschouwen. "Ik denk dat iedereen nog de herinnering heeft aan hoe corona hier ooit begonnen is. En wat dat vervolgens betekende voor aantallen patiënten die over het hele land verspreid werden. Ik denk dat daarmee het antwoord wel gegeven is op de vraag 'is het een groot evenement en loop je daarmee een infectierisico?' Het antwoord daarop is ja."

Maar als de voorgenomen versoepelingen zowel op de 18de als de 25ste daadwerkelijk worden doorgevoerd, lijkt het voor het eerst sinds 2020 wel weer een beetje op carnaval zoals we het kenden.