Ga naar de inhoud
'Tientallen wijzigingen'

'Verslagen watersnood Limburg gemanipuleerd door waterschap'

Het centrum van Valkenburg onder water. Beeld © ANP

Het Waterschap Limburg heeft verslagen van intern crisisberaad over de watersnoodramp van vorig jaar zomer gemanipuleerd. Daarin werden 'gevoelige passages geschrapt of zelfs herschreven' voordat ze aan dagblad De Limburger werden overhandigd.

Dat meldt De Limburger vanochtend. Het waterschap ontkent dat het met opzet is gebeurd.

Verslagen wijken op tientallen punten af

Het zogeheten Waterschapsbeleidsteam kwam tijdens de zomer van vorig jaar meerdere keren per dag samen. De originele verslagen van die bijeenkomsten zijn in het bezit van De Limburger, en nu blijkt dat de eerder verstrekte verslagen 'op tientallen punten afwijken'. 

Overstromingen
Lees ook:
Overstromingen in Benelux op één na duurste natuurramp van 2021

Een voorbeeld van een verwijderde notitie betreft de evacuatie van Steyl. De zin 'uit interne controle blijkt dat deze maatregelen eerder zijn ‘gemist’, blijkt verwijderd. Uit een ander verslag verdween de zin ‘De keringen zijn niet hoog genoeg om de verwachte waterstand te keren’.

'Niet de bedoeling passages weg te moffelen'

Ook is er kritiek op bestuurders uit de aantekeningen gehaald. "Zo ontbreekt in een verslag de opmerking dat dijkgraaf Patrick van der Broeck met verkeerde prognoses over de waterstand van de Maas in de media is geweest", schrijft de krant. 

Secretaris­directeur Erik Keulers zegt tegen de krant geschrokken te zijn. Hij stelt dat een junior­bestuursadviseur is gevraagd 'alleen privacygevoelige  informatie te verwijderen'. Maar vervolgens zou er veel meer informatie zijn verwijderd. "Het was niet de bedoeling passages weg te moffelen.”

Reactie waterschap

Inmiddels heeft Waterschap Limburg op de eigen site een reactie geplaatst.

"Waterschap Limburg erkent dat er fouten zijn gemaakt bij het aanleveren van verslagen aan journalisten van Dagblad de Limburger. Het waterschap neemt echter met klem afstand van de suggestie dat er sprake zou zijn van een bewuste manipulatie. Nadat journalisten de vraag stelden om de verslagen te ontvangen, heeft het waterschap snel willen handelen. Bij het AVG-proof maken van deze verslagen is de term 'AVG-gevoelig' te ruim opgevat. Hierdoor is de indruk gewekt dat er bewust informatie is gewijzigd. Dit is niet de bedoeling geweest."

"Waterschap Limburg erkent dat er bij de beantwoording aan de journalisten fouten zijn gemaakt en betreurt deze gang van zaken. Als portefeuillehouder en als secretaris-directeur zijn wij hierop aanspreekbaar. Wij zullen in de toekomst borgen en er nadrukkelijk op toezien dat de geldende procedures worden gevolgd. Uiteraard leggen wij hierover verantwoording af aan het algemeen bestuur van het waterschap.”

Bekijk ook: zo ging het er afgelopen zomer aan toe

00:49
Tranen en ongeloof: bewoners Well verliezen strijd tegen het water