Ga naar de inhoud
Toeslagenaffaire

Kamer wil dat kabinet voorkomt dat toeslagenouders uit huis worden gezet

Kamervoorzitter Vera Bergkamp, Aukje de Vries, staatssecretaris Toeslagen en Douane, en Sylvana Simons (BIJ1). Beeld © ANP

Het kabinet moet voorkomen 'dat er ook maar één gedupeerde in het toeslagenschandaal' dit weekend uit huis wordt gezet vanwege openstaande schulden. De Tweede Kamer dwing het kabinet om slachtoffers van de toeslagenaffaire snel te helpen.

Een motie van de PvdA kreeg een meerderheid, ook door steun van coalitiepartijen ChristenUnie en het CDA. Het gaat om honderden toeslagenouders van wie de schuldenstop dit weekeinde afloopt. De Kamer wil voorkomen dat schuldeisers binnenkort op de stoep staan.

Advocaten
Lees ook:
Advocaten gedupeerde ouders toeslagenaffaire vrezen nieuwe affaire

Het kabinet besloot vorig jaar tot een 'moratorium' op schulden, een uitstel van de schuldbetaling. Dat moest voorkomen dat ouders die in aanmerking kwamen voor de zogenoemde Catshuisregeling (30.000 euro compensatie voor gedupeerden in het toeslagenschandaal), dit geld direct kwijt waren aan schuldeisers.

Nog niet alle schulden gemeld

Zaterdag loopt dat moratorium af, en de schulden van de meeste ouders zijn inmiddels overgenomen door de overheid, iets dat de Kamer eerder ook afdwong. Maar van de 2700 ouders voor wie het moratorium na 12 februari afloopt, hebben zo'n 700 hun schulden nog niet gemeld. 

Staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) vindt noodwetgeving om het moratorium te verlengen nu niet de oplossing, omdat dit tijd kost. Bovendien is de schuldenstop een 'best wel stevige ingreep' waar 'best nog veel haken en ogen aan zitten', benadrukt de bewindsvrouw, omdat het inbreekt in het eigendomsrecht van de schuldeisers.

De oppositie was het daar niet mee eens en een meerderheid stemde ondanks de bezwaren van het kabinet voor de motie.

Bekijk ook: Toeslagenouder over uithuisplaatsing kinderen: 'Het is een hel'

04:13
De afgelopen jaren zijn ruim 1100 kinderen van gedupeerde ouders in de toeslagenaffaire uit huis geplaatst. Het overkwam ook Karin, die eerder anoniem haar verhaal deed.