Ga naar de inhoud
'Ventilatie beter dan ooit'

De nacht staat op, zo blijft corona buiten de deur

Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

De nacht staat op, morgen. Uit protest gooien clubs en poppodia hun deuren één nacht open voor feestgangers. Maar blijven diezelfde deuren dicht voor corona? Hoe willen clubs en poppodia een besmettingsgolf proberen te voorkomen? "Ons ventilatiesysteem is krachtiger dan ooit."

Met een gratis shotje Jägermeister worden de feestgangers van de Amsterdamse club WesterUnie verleid om vóór 23.00 uur binnen te zijn. En er wordt in de aankondigingsmail ook gewaarschuwd op tijd te komen, want: om 00.00 uur sluiten de deuren. Dan kan er niemand meer in (alleen nog maar uit). 

Dat is ook precies wat het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) adviseert aan de clubs en podia die meedoen met De nacht staat op, een protestactie van het nachtleven tegen de huidige coronamaatregelen. "Als je de inlooptijd tot 00:00 uur doet, voorkom je dat mensen naar verschillende clubs gaan", legt voorzitter Pieter de Kroon uit. En dat betekent dus: minder besmettingsgevaar.

Het is bovendien één van de basisrichtlijnen die de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft opgesteld tijdens de pandemie, voor het geval de nachtclubs weer open mogen. 

Politie
Lees ook:
Politie treedt niet op tegen nachtclubs, boa's handhaven wél: 'Het is een wirwar'

Geen clubhoppers

"Wij zijn voor het inloopuur tussen 23.00 en 00.00, en daarna gaan we met gesloten deuren door tot reguliere sluitingstijd, met de mensen die dan binnen zijn", zegt ook Bas Louwers, eigenaar van club Bitterzoet. "Als je de deuren dichtgooit, verandert de groep niet. Dan heb je geen clubhoppers, van die mensen die van club naar club gaan." 

Poppodium Fluor in Amersfoort gooit ook de deuren open, maar wel voor de helft van het maximum bezoekersaantal. "Door minder mensen binnen te laten, willen we de veiligheid en gezondheid van bezoekers waarborgen", zegt dance-programmeur Robin Bekkers. "Daar hebben we bewust en goed over nagedacht."

Krachtiger

"Het is voor ons belangrijk om te laten zien dat 'de nacht' er klaar voor is, dat er aan ons moet worden gedacht, dat we te lang en te vaak zijn overgeslagen en vergeten tijdens de pandemie. Maar we vinden de gezondheid van onze bezoekers het belangrijkste."

Daarnaast zijn de ventilatiesystemen aangepast in Fluor. "We hadden die altijd al, maar ons ventilatiesysteem is nu krachtiger."

Waarom? 

Coronamaatregelen of niet: nachtclubs her en der in het land gaan morgen open. Weer vrijuit dansen met elkaar, het moét gewoon kunnen, vinden ze. Bovendien vrezen veel ondernemers voor het voortbestaan van hun club. Eén op de acht discotheken in Nederland heeft de coronacrisis niet overleefd, zo blijkt uit een analyse van ABN Amro, waarover het Algemeen Dagblad schrijft. Sinds de uitbraak van de pandemie zouden er in Nederland dertig disco's zijn verdwenen, een afname van 13 procent. 

"Toen bij de laatste coronapersconferentie op 25 januari de nachtclubs niet eens werden genoemd, was de maat voor ons vol", vertelde een van de initiatiefnemers van de actie vorige week aan RTL Nieuws. Bovendien hebben jongeren 'dit nodig'. "Het gaat slecht met hun mentale gezondheid. En je ziet steeds meer illegale feesten, waar het niet veilig is." 

De horecaondernemers voelen zich in de steek gelaten en genegeerd. In landen om ons heen gaan nachtclubs gewoon open, in Nederland mag het niet: de initiatiefnemers van de protestactie snappen niet waaróm.

In de Maastrichtse club Complex worden extra personeelsleden en extra beveiligers ingezet. "We willen aantonen aan de overheid dat het kan", zegt Lucas de Beaumont, mede-eigenaar van de club. "Dus we hebben er veel baat bij dat het goed verloopt." Het coronatoegangsbewijs moet worden getoond bij de ingang, en driekwart van de capaciteit zal worden benut. "En dat komt dus bij ons neer op 1250."

Club Escape in Amsterdam maakt zich klaar voor de nacht, maar ook voor een strenge controle bij de deur. "We hanteren een 3G-beleid", zegt de eigenaar. Dat betekent dat mensen alleen kunnen binnenkomen als ze óf een herstelbewijs hebben, of een vaccinatiebewijs, of een negatief testbewijs. Daar gaan de beveiligers op handhaven. 

Net
Lees ook:
Net als in Duitsland: 'Nachtclubs kunnen volledig open, alleen met vaccinatie of herstelbewijs'

'Niet anders dan in Ikea'

Ook in Utrecht gaan de deuren op sommige plekken open. Bij De Helling zijn ze er klaar voor en ook daar vragen ze naar een coronatoegangsbewijs. Arlette de Jong, hoofd marketing van het poppodium, zegt: "We hebben net een compleet nieuw luchtbehandelingssysteem, het nieuwste van het nieuwste, die zuigt vieze lucht af en blaast schone lucht in, en heeft filters die van alles doen."

Ook over de capaciteit is nagedacht, benadrukt De Jong: "We hebben zaterdag 300 mensen binnen in plaats van 490. Daarmee zullen we qua drukte niet heel erg verschillen van de Ikea." 

Handhaving?

Politievakbonden hebben agenten gevraagd 'niet op te treden als horeca-instellingen in strijd met de coronamaatregelen open blijven'. Dat is een onderdeel van de acties voor een betere politie-cao, zo melden de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB in een verklaring

Het team van Utrecht de Helling houdt wel rekening met handhaving vanuit de gemeente. "We weten nog niet hoe dat eruit gaat zien, maar we weten wel dat er gehandhaafd wordt." De medewerkers van de Amersfoortse club Fluor geeft aan 'in nauw contact' te zijn met de politie en de gemeente.

"We weten van de boetes, we weten dat als je gaat protesteren, daar consequenties aan vast kunnen zitten. Verder kunnen we er nu nog geen uitspraken over doen." Ook de Groningse club Onder De Pannen is er nog over in beraad. 

Bang voor boetes

Complex, een club in Maastricht, zegt nog niets te hebben gehoord van de burgemeester. "Als er excessen zijn, zullen ze wel handhaven, maar als alles vredelievend gebeurt, dan verwacht ik geen problemen, nee. Dus wij gaan door met ons protest."

Het Tilburgse poppodium 013 gaat vooralsnog door met de protestactie, zo schrijft Omroep Brabant: 'De uitgaansgelegenheid neemt een boete van 10.000 euro op de koop toe.'

Amsterdamse nachtclubs riskeren een boete van 4500 euro als ze de deuren openen. De clubs gaan vandaag met elkaar in overleg, zo laat Ramon de Lima van de Stichting Nachtburgemeester Amsterdam weten aan BNR. "Er zijn versoepelingen aangekondigd, maar als we kijken naar wat precies is uitgelekt, dan schiet het nachtleven daar niet veel mee op."