316.000 huizen

'Woningtekort loopt nog zeker drie jaar verder op'

10 februari 2022 10:42
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Het tekort aan huizen in Nederland loopt waarschijnlijk nog zeker drie jaar op. Dat denken deskundigen van adviesbureau Capital Value.

Ze wijzen erop dat het aantal huishoudens groeit, terwijl de afgelopen jaren te weinig bouwvergunningen zijn verleend. Het bouwen van nieuwe huizen duurt vaak meerdere jaren.

Ongekend hoog

Volgens het adviesbureau is de druk op de huizenmarkt met een tekort van bijna 279.000 huizen nu al ongekend hoog. Dat komt namelijk neer op 3,5 procent van de woningvoorraad. Maar het probleem zal komende tijd alleen maar erger worden, schatten ze in.

Naar verwachting is het pas vanaf 2026 of 2027 mogelijk om elk jaar 100.000 nieuwe huizen erbij te bouwen.

Bekijk ook: Waar moeten we die 1 miljoen huizen bouwen?

Nog dit decennium moeten 1 miljoen huizen worden gebouwd in Nederland. De vraag is alleen waar die moeten komen.

In 2024 missen we in Nederland volgens het adviesbureau 316.000 huizen. En dit terwijl de overheid en partijen in de markt juist sterk inzetten op het terugdringen van het tekort.

Vooral voor starters en ouderen, die geen seniorenwoning kunnen vinden, zijn de problemen nijpend, zegt Capital Value. Er zijn nu ongeveer 244.000 jonge huishoudens die bijvoorbeeld te klein of op de verkeerde plaats zouden wonen. Dat is bijna een kwart van het totaal in de leeftijdsgroep tot 30 jaar.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

'Vaker tweede woning in toeristisch gebied, starter de dupe'

De huizenprijzen stijgen overal tot recordhoogte. Maar de grootste tekorten zijn volgens de onderzoekers te vinden in de grote steden. Dit gaat onder meer om de regio rond Amsterdam. Ook in Delft, het Westland en in Flevoland zijn de tekorten relatief hoog.

Capital Value levert transactie-, taxatie- en adviesdiensten aan onder meer beleggers, corporaties en banken. De organisatie heeft het onderzoek gedaan samen met ABF Research.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore