84 procent

Veruit meeste slachtoffers fataal politieoptreden 'verward'

10 februari 2022 07:59 Aangepast: 10 februari 2022 08:34
Archieffoto. Beeld © ANP

Een wetenschappelijk bureau heeft onderzoek gedaan naar politie-acties waarbij een dode viel. Daaruit blijkt dat het slachtoffer in 84 procent van de gevallen verward gedrag vertoonde.

Het gaat in de meeste gevallen om mannen van middelbare leeftijd met een niet-westerse migratieachtergrond. Bureau Beke onderzocht in opdracht van de politie en Rijksrecherche vijftig zaken die zich voordeden tussen 2016 en 2020.

Elk jaar overlijden gemiddeld tien mensen nadat de politie erbij betrokken was geraakt. Het gaat dan om mensen die bijvoorbeeld sterven in een politiecel, na drank- en/of drugsgebruik, na het gebruik van geweld door de politie of na een achtervolging.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Inspectie: opvang van verwarde mensen kost politie te veel tijd

De onderzochte zaken waren geanonimiseerd ter beschikking gesteld door de Rijksrecherche. Enkele conclusies:

  • Mannen tussen 30 en 50 jaar met een niet-westerse migratieachtergrond zijn oververtegenwoordigd.
  • In 84 procent van de zaken vertoonde het slachtoffer verward gedrag. Meestal had hij of zij meerdere problemen tegelijk, zoals psychische klachten, financiële problemen, relatieproblemen of drugsverslaving.
  • In 34 van de 50 zaken werd geweld iemand fataal.
  • Acht mensen kwamen om door zelfdestructief gedrag, anderen doordat ze onwel werden of door een ongeluk.

Achterstandswijken

Om te verklaren waarom mannen met een niet-westerse migratieachtergrond oververtegenwoordigd zijn onder de slachtoffers, is meer onderzoek nodig, zegt politiechef Amsterdam en portefeuillehouder politiegeweld Frank Paauw tegen De Volkskrant.

"Het zou goed kunnen dat het komt doordat dit soort zaken zich vaak afspeelt in wijken waar meer mensen uit lagere sociaaleconomische klassen wonen en meer mensen met een migratieachtergrond."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doodgestoken door verwarde man: 'Intens verdrietig dat Roy zo moest sterven'

Paauw is ervan overtuigd dat het gebruik van een stroomstootwapen leidt tot minder doden. In 18 van de onderzochte zaken is geschoten door de politie.

Het stroomstootwapen behoort sinds begin dit jaar tot de wapenuitrusting van agenten. In deze video leggen we uit hoe agenten de tasers gaan gebruiken:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore