Ga naar de inhoud
Voors en tegens

Houden we het thuiswerken erin? 'Moet niet meer denken aan files'

Willien van Wieringen (links) en Anne Jet Holtrop.

Als alles meezit, hoopt het kabinet het advies om thuis te werken binnenkort te kunnen schrappen. Of dat goed nieuws is, ligt er maar net aan wie je het vraagt. Waar de een staat te springen om terug te gaan naar kantoor, ziet de ander er als een berg tegenop.

Anne Jet Holtrop is blij dat ze weer naar kantoor mag. Vandaag werkte ze daar ook. "Maar ik ben ook wel gewend geraakt aan het thuiswerken. Het flexibele ervan is best fijn, ook voor de kinderen."

Ze bleef de laatste maanden af en toe naar kantoor gaan, maar nooit fulltime. "Ik heb collega's die het thuiswerken verschrikkelijk vonden, maar ik presteerde niet slechter thuis." Of ze na de versoepelingen wel weer fulltime naar kantoor gaat, is maar de vraag. "Ik hoop dat ik een vaste thuiswerkdag hou. Ik ga dat wel aangeven bij mijn leidinggevende."

Ook Anthea van den Berg hoopt op een hybride werkvariant. "Ik ben niet voor en ook niet tegen thuiswerken." Ze woont in Amersfoort en werkt in Zwolle, waardoor ze vóór corona regelmatig in de file stond. "Ik moet er niet aan denken om daar weer naar terug te gaan en kan het me ook niet voorstellen."

Thuis is ze bovendien efficiënter. "Mijn agenda zit nu bomvol meetings. Ik zou niet weten hoe ik die allemaal zou moeten doen op kantoor met alleen al de tijd van het lopen van de ene vergaderzaal naar de andere." Bovendien zijn er thuis geen collega's om haar af te leiden met een praatje bij de koffieautomaat.

Tegelijkertijd zijn het die praatjes die ze thuis juist mist. "Het is leuk om je collega's te zien en helpt je ook in je werk. Het geeft je nieuwe inzichten en creatieve input, maar ik vind het wel spannend om erachter te komen hoeveel ik straks gedaan krijg als ik weer naar kantoor ga."

Zes
Lees ooK:
Zes vragen over de thuiswerkvergoeding: dit moet je weten

Wie absoluut geen voorstander is van het thuiswerken, is docent Willien van Wieringen. "Ik heb het echt ervaren als huisarrest", zegt ze. Sinds maart 2020 geeft ze haar studenten online les. "Je verliest al het contact met je studenten en er gingen ook steeds meer camera's uit. Ik heb me echt zorgen gemaakt om een aantal studenten." Ook het docententeam leed eronder. "Collega's kregen het mentaal echt zwaar." Als het aan haar ligt gaat 'alles en iedereen' zo snel mogelijk terug de collegezalen in.

Niet meer het land door

Toch heeft ook zij werkzaamheden die wél goed kunnen vanuit huis. Het coördineren van de stages van haar studenten bijvoorbeeld. "Soms moet ik dan langs bij stageplekken en dat doe ik nu via Teams. Op die manier kan ik veel meer gesprekken doen op een dag, omdat ik niet het hele land door hoef."

Of het kabinet het advies om thuis te werken gaat schrappen, moet nog blijken. Op 15 februari is er weer een coronapersconferentie.

Bekijk ook: Massale banenwissel VS: van softwareontwikkelaar naar bakker

03:30
Tijdens de pandemie besefte Gautier Coiffard dat hij geen plezier meer had in zijn werk als softwareontwikkelaar. Hij opent binnenkort zijn bakkerij. Elke maand zeggen vier miljoen Amerikanen hun werk op, en gaan een nieuw avontuur aan.