Komend weekend

Veiligheidsberaad waarschuwt nachthoreca: er wordt gehandhaafd

09 februari 2022 15:58 Aangepast: 10 februari 2022 07:53
Een lege zaal in poppodium en nachtclub Paradiso. Beeld © ANP

Mensen die denken dat in het komende weekend niet gehandhaafd wordt op het naleven van de coronaregels, hebben het mis. Gemeenten hebben diverse mogelijkheden om de regels te laten handhaven. "Dus als mensen ervan uitgaan dat er dit komende weekend niet gehandhaafd wordt, dan is dat niet juist", zegt Hubert Bruls, voorzitter van Veiligheidsberaad en burgemeester van Nijmegen.

Bruls reageert op plannen van de nachthoreca om aanstaand weekend na 22.00 uur de deuren te openen, terwijl de horeca volgens de geldende coronamaatregelen om 22.00 uur gesloten moet zijn.

'Bewaken openbare orde'

Tegelijkertijd hebben politievakbonden acties aangekondigd zoals niet optreden tegen overtreders die te laat open zijn. "We gaan ervan uit dat opgetreden wordt tegen grootschalige overtredingen van regels", zegt Bruls.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kabinet gaat versoepelen voor horeca en festivals

"De politie blijft de bijzondere verantwoordelijkheid houden voor het bewaken van de openbare orde."

Handhaving uitgangspunt

De gemeenten Groningen en Maastricht gaan met dat voornemen het weekeinde in. Een woordvoerder uit het noorden laat weten dat 'het uitgangspunt handhaving is', omdat Groningen de wet wil volgen. Vanuit het zuiden klinkt hetzelfde geluid, met als toevoeging dat de precieze uitvoering afhangt van 'de verdere ontwikkelingen', doelend op mogelijke verdere versoepelingen en acties van de politie.

Maastricht handhaaft 'altijd de coronamaatregelen, en als de situatie anders wordt, handelen we naar bevind van zaken', zegt een gemeentewoordvoerder.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot in de ochtend feesten in de club: 'Medewerkers, dj's en jongeren staan te popelen'

Toen de gewone horeca bij wijze van actie de deuren opende, reageerden burgemeesters verschillend. Sommigen lieten dat toe, terwijl het bij anderen niet mocht. Daarna is in het Veiligheidsberaad afgesproken om één lijn te trekken: bij de heropeningsactie Kapsalon Theater was dat nergens toegestaan en moesten theaters weer sluiten. Dat zal nu ook voor de nachthoreca gelden, hoewel versoepelingen er lijken aan te komen.

Niet meer proportioneel

Het Veiligheidsberaad van de 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio vindt dat er goede redenen zijn om de maatschappij verder te openen. "Het nog langer gesloten houden is niet meer proportioneel", aldus het beraad. Maar tot aan de persconferentie van het kabinet op dinsdag gelden de huidige regels.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore