Cao-onderhandelingen

Politie gaat dit weekend niet handhaven bij actie nachtclubs

09 februari 2022 04:07 Aangepast: 09 februari 2022 04:40
Beeld ter illustratie. Beeld © ANP

Nachtclubs die dit weekend meedoen aan de actie 'De nacht staat op', hoeven niet bang te zijn voor een bekeuring. Politievakbonden vragen agenten 'niet op te treden als horeca-instellingen in strijd met de coronamaatregelen open blijven'. Het is een onderdeel van de acties voor een betere politie-cao.

Dat melden de politiebonden ACP, ANPV, Equipe en NPB vanochtend in een verklaring. Gisteren werd al duidelijk dat de politiebonden hun leden hebben opgeroepen om geen bekeuringen meer uit te schrijven voor lichte overtredingen. Zo worden bij snelheidsovertredingen alleen nog mensen beboet die flink over de schreef gaan.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Actie politiebonden: geen bekeuring voor lichte overtreding

Agenten treden dit weekend alleen op als er calamiteiten plaatsvinden in horecagelegenheden. Verder is gevraagd 'zo passief mogelijk toezicht te houden'. Ook gemeentelijke boa’s zijn door de politievakbonden opgeroepen zich dit weekend 'met deze protestactie solidair te verklaren'.

'Jongeren hebben dit nodig'

Aankomend weekend openen verschillende Nederlandse nachtclubs de deuren. "Jongeren hebben dit nodig, het gaat slecht met hun mentale gezondheid", vertelde een van de initiatiefnemers van de actie vorige week aan RTL Nieuws. "Toen bij de laatste coronapersconferentie op 25 januari de nachtclubs niet eens werden genoemd, was de maat voor ons vol."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Tot in de ochtend feesten in de club: 'Medewerkers, dj's en jongeren staan te popelen'

De vakbonden van de politie protesteren omdat het kabinet niet tegemoet wil komen aan hun eisen voor de nieuwe politie-cao. Ze zijn teleurgesteld over de uitkomst van het overleg afgelopen week met een afvaardiging van de regering.

De komende weken waarschuwen zij voor meer acties, die steeds meer impact kunnen hebben. 

Geen vrijbrief

De vakbonden stellen wel dat agenten de 'primaire politietaken' uit blijven voeren. "Deze actie is uiteraard geen vrijbrief voor het maken van overtredingen. Iedere politieagent heeft de bevoegdheid te bekeuren wanneer hij/zij daar aanleiding toe ziet. Het is en blijft aan de beoordeling van de betreffende agent."

De politie voerde afgelopen zondag ook actie en legde vier uur lang het werk neer tijdens een coronademonstratie in Rotterdam.

Bekijk ook: vorig jaar gingen Berlijnse nachtclubs onverwacht weer open

Vorig najaar gingen nachtclubs in Duitsland weer open. Correspondent Jeroen Akkermans dook het nachtleven in en zag hoe er rijen mensen voor clubs in de Duitse hoofdstad Berlijn stonden.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore