Ga naar de inhoud
Medaillejacht gaat door

Dubbelslag op koningsnummer: goud Kjeld Nuis, zilver Thomas Krol

Kjeld Nuis wint Beeld © ANP

Sensationeel! Kjeld Nuis heeft zijn olympische titel op de 1500 meter met succes verdedigd. Hij won goud, Thomas Krol pakte zilver en maakte het Nederlandse feestje op het koningsnummer compleet.

Kjeld Nuis pakte zijn enige kans op goud op deze Spelen. Onder toeziend oog van de olympisch kampioen op deze afstand bij de vrouwen, Ireen Wüst, reed hij het koningsnummer in 1.43,21, een olympisch record. Het is de derde olympische gouden medaille voor Nuis. Bij de Spelen in Zuid-Korea in 2018 won hij goud op de 1000 en de 1500 meter. 

Enige kans gepakt

Voor Nuis was het de enige kans op een medaille op deze Spelen. De tweevoudig olympisch kampioen van vier jaar geleden (1000, 1500 meter), eindigde op het olympische kwalificatietoernooi in december als vierde op de 1000 meter en greep naast een ticket voor de Spelen. Een dag later verzekerde hij zich van deelname aan de Winterspelen door de 1500 meter te winnen.

Nuis lag bij zijn opening en eerste ronde achter op het schema van Krol, die in de rit ervoor razendsnel van start was gegaan. Met een snelle tweede volle ronde sloop hij echter naar de tussentijd van zijn landgenoot. In de slotronde maakte Nuis het verschil met de armen op de rug met rake slagen, ruim drie tienden van een seconde onder de toptijd die Krol daarvoor had neergezet.

De beelden van de race:

Nuis is de eerste Nederlandse schaatser die de olympische titel op de 1500 meter weet te prolongeren, net zoals ploeggenote Ireen Wüst dat een dag eerder deed. Voor hem wisten alleen Kees Verkerk (Grenoble, 1968), Ard Schenk (Sapporo, 1972) en Mark Tuitert (Vancouver, 2010) het ‘koningsnummer’ een keer te winnen.

"Ik ben kalm gebleven, dat was een tip van Ireen Wüst. Met twee armpjes op m'n rug reed ik naar de finish", zei Kjeld na afloop. "Geweldig."

Nuis door het dolle heen: 'Kreeg tip van roomie Ireen Wüst'

01:06
Nuis door het dolle heen: 'Kreeg tip van roomie Ireen Wüst'

Thomas Krol won zilver op zijn eerste Spelen, nadat hij in 2014 en 2018 naast kwalificatie had gegrepen. "Ik heb heel lang moeten wachten op deze kans", zei Krol voor zijn race. En na afloop: "Tuurlijk had ik vandaag liever gewonnen. Maar er was er één beter vandaag en dat was Kjeld. Grote klasse van hem, diep respect. We hebben een prachtige strijd laten zien."

Krol reed zijn 1500 meter in 1.43,55. Hij komt later in Peking ook nog uit op de 1000 en 500 meter. "Mijn droomdoel is goud, dus daar ga ik voor op de 1000 meter. Daar heb ik veel vertrouwen in."

De Zuid-Koreaan Kim Min-seok won op de 1500 het brons. De derde Nederlander, Marcel Bosker, werd negende. 

Medaillespiegel

Nederland staat nu al op zeven medailles met drie keer goud, drie keer zilver en één keer brons.

Daarmee staat Nederland voor dit moment op de eerste plek in de medaillespiegel.

Gezelligheid
Lees ook:
Gezelligheid tijdens de Spelen? Sporters hebben meer contact met robots dan met mensen

Volg de Winterspelen hier

Kijk voor het laatste nieuws, interviews, het programma van de Nederlanders en tussenstanden op de Winterspelen-pagina van RTL Nieuws.

De Spelen duren tot en met 20 februari. In totaal komen er 41 Nederlanders in actie in zeven sporten.