Ga naar de inhoud
Wisselend beeld

'Behoorlijke' stijging coronapatiënten in ziekenhuis: 'Ben er niet heel gerust op'

Verpleegkundigen behandelen een coronapatiënt op de corona-ic. Beeld © ANP

Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis is nu twee weken aan het stijgen, met gisteren zelfs de grootste stijging in één dag sinds december 2020. Vandaag liep het iets minder hard op, maar evengoed liggen nu 87 patiënten meer in het ziekenhuis dan maandag. Wat is er aan de hand en hoe gaat het in de ziekenhuizen?

Nee, rustig kan longarts Leon van den Toorn van het Erasmus MC in Rotterdam het niet noemen. "In onze regio is het best druk, met een wisselende stijging in de afgelopen weken."

Even dachten zijn collega's en hij dat het piekje in de ziekenhuizen ging stabiliseren. Maar gisteren had het Erasmus 65 mensen met corona op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Van den Toorn: "Dat kun je niet heel weinig noemen. En vergeet niet dat in bijna alle ziekenhuizen niet alle operaties kunnen doorgaan vanwege de druk die corona geeft."

'Ben er niet gerust op'

Ook het aantal nieuwe patiënten dat vandaag in zijn regio werd opgenomen, noemt de longarts 'behoorlijk'. "In sommige ziekenhuizen zijn wel acht, negen of tien nieuwe mensen met omikron binnengekomen. Dat is dan wel een minder ziekmakende variant, maar we kunnen niet achterover leunen. Ik ben er nog niet heel gerust op."

Landelijk gezien is de bezetting van de ziekenhuizen hoger dan een week geleden, blijkt uit de cijfers van het LCPS (Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding). Het is voornamelijk drukker op de verpleegafdelingen. Er liggen vandaag 226 mensen met corona op de intensive cares. Een week geleden waren dit er 206. Op de verpleegafdeling liggen vandaag 1354 mensen met corona. Vorige week waren dit er 1137. Dat is zijn 217 patiënten meer dan vorige week.

De hogere bezetting van de ziekenhuizen hangt uiteraard samen met het aantal nieuwe opnames dat weer gestegen is. De afgelopen zeven dagen zijn er 108 nieuwe patiënten opgenomen op de intensive cares. Vorige week dinsdag waren dit er 93. Dat is een stijging van 16 procent. Deze week zijn er 1227 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Vorige week waren dat er in totaal 1105. Dat is een stijging van 11 procent.

De opvallende piek van gisteren is volgens het LCPS gedeeltelijk te verklaren door de manier van tellen. Op maandag lagen 149 coronapatiënten meer in het ziekenhuis dan zondag, het grootste verschil van de ene op de andere dag sinds december 2020. 

Dat zit zo. Tot een aantal weken geleden was het aandeel patiënten dat mét en niet dóór corona werd opgenomen heel klein. Door de besmettelijkheid van omikron is het aantal besmettingen heel snel gestegen. Daardoor is het aantal mensen die worden opgenomen vanwege iets anders, maar positief getest worden bij opname, sterk toegenomen. Ook aan die patiënten hebben ziekenhuizen trouwens hun handen vol, bijvoorbeeld om te voorkomen dat ze geen andere patiënten besmetten.  

Stijgende bezetting

Tot afgelopen week gaf een aantal ziekenhuizen alleen het aantal coronapatiënten door dat was opgenomen omdat ze ziek waren geworden van hun coronabesmetting. Sinds gisteren geven alle ziekenhuizen weer het complete aantal patiënten door dat met corona in de ziekenhuizen ligt en daarom steeg de bezetting maandag zo hard. 

Voor de komende twee weken verwacht het LCPS een stijgende bezetting in de ziekenhuizen, zowel op de IC als in de kliniek. Wat daarbij enigszins scheelt is dat patiënten die ziek zijn van corona inmiddels veel korter in het ziekenhuis liggen. Niet gemiddeld 8 of 9 dagen zoals eerder, maar minder dan 4. 

'Waakzaam blijven'

Peter van der Voort, hoofd intensive care van UMCG in Groningen, blijft 'relaxed' onder de huidige coronasituatie, zegt hij. "In ons ziekenhuis is er geen stijging van het aantal patiënten en we verwachten niet dat er een gevaarlijke stijging gaat komen. Al moeten we waakzaam blijven natuurlijk."

Net als de rest van de samenleving heeft ook het Groningse ziekenhuis last van personeel dat besmet raakt, maar nog niet zodanig dat de bedrijfsvoering in gevaar is, zegt Van der Voort. "Vrijwel alle operaties kunnen doorgaan, vrijwel alle ic-bedden kunnen we gebruiken." 

De
Lees ook:
De (nabije) toekomst van de coronaregels in ons land: 5 vragen

De Brabantse ziekenhuizen zijn iets minder positief en spreken van 'een flinke belasting'. "We verwachten dat de stijging nog wel even doorzet, tot ongeveer de derde week van februari. We volgen hiermee, enigszins in tijd vertraagd, de grafiek van de Randstad", zegt een woordvoerder.

Een verschil met ongeveer een maand geleden is dat het aantal patiënten op de ic's daalt in Brabant, maar verhoudingsgewijs flink toeneemt op de verpleegafdelingen. De combinatie met het hoge ziekteverzuim onder het personeel maakt het zwaar.

Volgende week versoepelingen?

Over precies een week is er weer een persconferentie over mogelijke versoepelingen. Premier Rutte zei vandaag 'voorzichtig optimistisch' te zijn over de situatie in de ziekenhuizen, al houdt hij er rekening mee dat het virus uiteindelijk ook de oudere generaties gaat bereiken en dat daarmee de ziekenhuiscijfers gaan stijgen:

Rutte voorzichtig optimistisch over versoepelingen: 'Cijfers niet verkeerd'

02:30
"De cijfers zijn niet verkeerd", zei premier Rutte vanmiddag. Volgende week zal het kabinet besluiten of de coronamaatregelen daadwerkelijk versoepeld kunnen worden.

Alma Tostmann, epidemioloog van het Radboudumc in Nijmegen, benadrukt dat het belangrijk is om nu voorzichtig te zijn met conclusies trekken: "Je kunt nu wel zeggen dat het lijkt mee te vallen, maar we zitten niet eens twee weken na de grote versoepeling van 26 januari. Omikron heeft veel anders gemaakt, maar wat nog wel hetzelfde is: er zitten nog altijd een paar weken tussen de besmetting en de ziekenhuisopname. Die tijd moet je even nemen voor je concludeert dat het risico van de laatste versoepelingen positief is uitgepakt."