'Groot alarm'

Burgemeester hekelt 'onnodig paniekzaaien' om hoogwater Valkenburg

08 februari 2022 00:44 Aangepast: 08 februari 2022 06:24
De rivier de Geul trad op sommige plekken buiten de oevers. Beeld © ANP

De burgemeester van het Zuid-Limburgse Valkenburg vindt dat er niet onnodig paniek gezaaid moet worden om de waterstanden in de regio. De brandweer sloeg dit weekend 'groot alarm' omdat de rivier de Geul buiten de oevers leek te treden. "Dit zijn grote woorden voor een bevolking die nog met een trauma kampt."

Dat vertelde burgemeester Daan Prevoo gisteren aan lokale media. Prevoo stelt dat er helemaal geen aanleiding was om mensen massaal te waarschuwen voor het stijgende water in de Geul.

Angst voor hoogwater

Dat de angst voor hoogwater in Valkenburg voor veel inwoners hoog is omdat de overstromingen van afgelopen zomer nog 'veel te vers' in het geheugen staan, zie je in deze video: 

De problemen lijken voorlopig mee te vallen, maar ondernemers en omwonenden houden hun hart vast. Afgelopen zomer overstroomde de Geul ook al, toen werd vooral het centrum van Valkenburg zwaar getroffen.

"We moeten met de juiste feiten communiceren", vertelde de burgemeester aan 1Limburg. "Woorden als 'groot alarm' en 'afweging tot evacuatie' zijn heel zware woorden voor een bevolking die nog met een trauma kampt", vindt hij. De gemeenten en media zouden de woorden 'voorzichtiger moeten kiezen'.

Geen buitensporige wateroverlast

De snelle stijging van de waterstanden in de Geul en de Gulp leidde gisteren niet tot buitensporige wateroverlast in het Limburgse heuvelland. Wel liepen op sommige plekken tuinen, kelders, wegen en parkeerterreinen onder water. Niemand hoefde geëvacueerd te worden. De piek van de waterstand is inmiddels voorbij, liet de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gistermiddag weten.

Het water steeg snel vanwege zware regenval afgelopen weekend. "De kans op overstroming was ook nu aanwezig, maar toch was deze situatie niet te vergelijken met die van juli", meldde de Veiligheidsregio Zuid-Limburg gisteren. "In juli betrof het, naast de Gulp en Geul, een veel groter gebied waar overstromingen voorkwamen. Bovendien steeg het waterpeil destijds veel sneller en was de totale waterafvoer ook veel hoger."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Hoogwaterpiek Geul bereikt Valkenburg: 'Gevaar is nog niet geweken'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore