Ga naar de inhoud
Haantjescultuur

'Geilneef' Overmars 'drong zich op' aan vrouwen bij Ajax

Directeur voetbalzaken Marc Overmars en algemeen directeur Edwin van der Sar op de tribune bij Ajax, in september 2019. Beeld © ANP

Marc Overmars stuurde dickpics en seksueel getinte berichtjes naar vrouwelijke collega's binnen Ajax. De voormalig directeur voetbalzaken zou samen met andere directieleden aan de top staan van een wancultuur binnen de club, meldt NRC.

NRC deed sinds december onderzoek naar machtsmisbruik op de werkvloer bij Ajax. Het begon met een tip van mogelijk grensoverschrijdend gedrag door Overmars. Uiteindelijk sprak de krant met elf (oud)-medewerkers. 

"Uit de gesprekken rijst een beeld op van een cultuur waarin seksueel wangedrag kan gedijen. Er bestaat geen open sfeer om dit machtsmisbruik bespreekbaar te maken. Ondergeschikten houden zich stil. De enkeling die het hogerop zocht, vond geen gehoor. Signalen werden niet opgepakt. Het blijft steken in geruchtenvorming en het in beperkte kring delen van persoonlijke ervaringen", schrijft de krant.

Haantjescultuur

De vrouwen spreken over een 'haantjescultuur' en een 'apenrots'. Over vrouwen worden stereotype grapjes gemaakt en ondergeschikte vrouwen worden veelvuldig op hun uiterlijk aangesproken. Degenen die een grens overgaan, worden niet gecorrigeerd. 

'De
Lees ook:
'De vraag is: stopt het bij Marc Overmars of zit het in de cultuur van Ajax?'

Tijdens een borrel zag een vrouw hoe een vrouwelijke collega stiekem gefotografeerd werd door een mannelijke collega, waarna het resultaat in groepsverband werd becommentarieerd.

Drie vrouwen vertellen aan de krant dat Overmars de grens over ging. Hij zou hen seksueel getinte appjes hebben gestuurd, die steeds dwingender werden. Hij deinsde er ook niet voor terug om foto's van zijn geslachtsdeel te sturen.

Gisteren werd al bekend dat de directeur voetbalzaken bij Ajax opstapt. Toen stond in een persbericht van de club dat dit was besloten na gesprekken tussen Overmars en de raad van commissarissen en algemeen directeur Edwin van der Sar. "Hij heeft gedurende een langere periode grensoverschrijdende berichten aan meerdere vrouwelijke collega’s gestuurd", meldde de club.

"Ik schaam me kapot", liet Marc Overmars weten in een persbericht. "Vorige week werd ik geconfronteerd met meldingen over mijn gedrag. En hoe dit op anderen is overgekomen. Helaas realiseerde ik me niet goed dat ik hiermee grenzen heb overschreden, maar dat werd me deze dagen wel duidelijk. Daardoor voelde ik opeens een enorme druk."

Bekijk ook: Ajaxfans over kwestie-Overmars: 'Goed dat hij is opgestapt'

00:46
Technisch directeur Marc Overmars is weg bij Ajax vanwege grensoverschrijdend gedrag. Wij vroegen Ajaxfans bij de Johan Cruijff ArenA om een reactie: "Dat hij niet wist dat dat grensoverschrijdend gedrag is, vind ik flauwekul."