Ga naar de inhoud
Auto in sloot geduwd

Man die persfotograaf met shovel de sloot induwde krijgt 15 maanden cel

De auto van de fotograaf die op de kop in de sloot belandde. Beeld © Persbureau Heitink

De man die vorig jaar met een shovel een auto met daarin een persfotograaf en diens vriendin een sloot induwde, heeft vijftien maanden celstraf gekregen, waarvan zeven voorwaardelijk. De rechter vond de actie geen poging tot doodslag, maar achtte vernieling en een poging tot zware mishandeling wel bewezen.

De fotograaf wilde op 19 april foto's maken van een autobrand op een boerderij waar de verdachte Appie E. aan het werk was. 

De komst van de fotograaf wekte meteen de woede van de drie aanwezigen, ook al bleef hij op de openbare weg. Ze dreigden hem 'kapot te slaan' als hij niet weg ging.

In de sloot geduwd

De persfotograaf zou vervolgens belaagd zijn. Een boer, een aanwezige hovenier en E. sloegen met stokken op de auto. E. liep vervolgens terug naar de boerderij en kwam terug met een shovel en reed vervolgens op de auto van de fotograaf in. Die belandde daardoor op zijn kop in een sloot, zoals op onderstaande dashcambeelden te zien is:

Heftige beelden: shovel duwt auto met fotograaf sloot in

02:31
Op de beelden is ook te zien hoe mensen met stokken op de auto slaan.

Zowel de fotograaf als zijn vriendin raakten bekneld. Beiden raakten licht gewond. 

De rechter oordeelde dat uit beelden van de dashcam van de fotograaf bleek dat sprake was van 'blinde paniek' bij de inzittenden. De brandweer moest het beknelde duo uit de auto halen. 

Geen aanslag op vrije pers

Tijdens de rechtszaak zei E. dat hij niet wist dat het om een persfotograaf ging. Hij dacht dat het gewoon omstanders waren die het leed van anderen wilden vastleggen om de beelden later op YouTube te zetten. Dat er daarom geen sprake was van een aanslag op de vrije pers maakte de aanval volgens de rechtbank niet minder ernstig.

De 55-jarige eigenaar van de boerderij in Lunteren en de 21-jarige hovenier uit Barneveld worden later vervolgd voor openlijke geweldpleging en bedreiging.

Persfotografen
Lees ook:
Persfotografen vaker doelwit: 'Ik heb altijd een steekwerend vest bij me'