Ga naar de inhoud
Misstanden

Zedenpolitie heeft het na BOOS steeds drukker: 'Meer meldingen over aanranding en verkrachting'

The voice of Holland Beeld © ANP

De politie heeft sinds de uitzending van BOOS over grensoverschrijdend gedrag bij het tv-programma The Voice of Holland veel telefoontjes gekregen. "Niet alleen slachtoffers rond TVOH vinden hun stem. De meeste telefoontjes hebben niets te maken met dat programma. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meldingen over aanranding, verkrachting of seksueel misbruik dat jaren geleden is gebeurd."

Dat laat de politie weten in een persbericht. Daarin gaat het ook verder in op de mogelijke misstanden bij The Voice of Holland. Bij de politie is tot nu toe vijf keer aangifte gedaan van mogelijk strafbare zedenfeiten tegen personen die betrokken waren bij het tv-programma. Daarnaast zijn er twintig meldingen binnengekomen van mogelijk ongepast en seksueel grensoverschrijdend gedrag over deze personen.

Privacy

De politie kan vanwege privacy niet aangeven over welke bij The Voice betrokken personen het gaat. De zaak over het RTL 4-programma kwam aan het rollen door een online uitzending van het programma BOOS afgelopen maand over seksueel grensoverschrijdend gedrag achter de schermen bij The Voice.

Negentien vrouwen deden tegenover maker Tim Hofman hun verhaal over bandleider Jeroen Rietbergen, vijftien over een regisseur en twee vrouwen vertelden dat ze aangifte hadden gedaan tegen coach Ali B. Een van die aangiften is wegens verkrachting. Ook over voormalig coach Marco Borsato waren meldingen gekomen van onzedelijke betastingen.

Dit
Lees ook:
Dit zijn de aantijgingen in BOOS tegen Ali B, Marco Borsato en Jeroen Rietbergen

OM beoordeelt tientallen meldingen

"De afgelopen weken hebben zich bij de politie tientallen slachtoffers gemeld van mogelijk seksueel misbruik en of ongewenst seksueel gedrag", meldt de politie nu. Het Openbaar Ministerie is bezig met de beoordelingen van deze meldingen, maar kan nog niet aangeven op welke termijn dat is afgerond.

"Ook de komende tijd kunnen slachtoffers nog met hun verhaal bij ons komen", meldt de politie. "We zien dat er een breed maatschappelijk debat op gang is gekomen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. En dat er een beweging in gang is gezet: het is drukker dan normaal met mensen die de zedenteams bellen. Niet alleen slachtoffers rond TVOH vinden hun stem. De meeste telefoontjes hebben niets te maken met dat programma. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om meldingen over aanranding, verkrachting of seksueel misbruik dat jaren geleden is gebeurd."

De politie maakt een onderscheid tussen meldingen en aangiften. Een melding leidt in beginsel niet tot strafrechtelijk onderzoek, een aangifte kan wel tot een onderzoek leiden onder leiding van het OM.

Van
Lees ook:
Van alle kanten kritiek op uitspraken John de Mol over The Voice