Ga naar de inhoud
Veroorzaakt door plensbuien België

Hoogwaterpiek Geul bereikt Valkenburg: 'Gevaar is nog niet geweken'

De zware regenval heeft op meerdere plaatsen in het waterschap Limburg voor overlast gezorgd. Dit is Wingbergermolen aan de Geul in Zuid-Limburg. Beeld © ANP

De piek van het hoogwater in de Geul heeft Valkenburg bereikt. Het water stond rond 08.30 uur zo'n 25 tot 30 centimeter onder de kade, zei een woordvoerster van de brandweer.

De Geul stijgt nog centimeters, naar verwachting zal het riviertje net niet buiten zijn oevers treden.

Verhoogde paraatheid

Brandweer en waterschap zijn in verhoogde paraatheid om direct te kunnen helpen mocht het toch overstromen. Dat wordt echter niet verwacht, aldus de woordvoerster, maar tegelijkertijd zei ze dat het moeilijk is om prognoses te geven.

De brandweer staat klaar met zandzakken en pompen. "Mocht het zo zijn, dan kunnen we meteen acteren", zei ze. "Het gevaar is nog niet geweken."

De hoogwaterpiek gaat ook richting Meerssen. "Pas als die piek de Maas in stroomt is het gevaar geweken. Het is moeilijk te zeggen wanneer dat gebeurt, naar schatting kan dat nog uren duren."

Het hoogwater wordt met name veroorzaakt door plensbuien in België. Afgelopen nacht werden onder meer delen van Epen en Mechelen door overstromingen getroffen. Ook stond het water hoog bij de Brand bierbrouwerijen in Wylre, maar in die plaatsen is de piek inmiddels gepasseerd. Op veel plaatsen in het stroomgebied van Geul en Gulp zijn kelders ondergelopen en staan tuinen, akkers, weilanden, wegen en parkeerterreinen blank.

Koffiedik kijken

"Het is momenteel nog koffiedik kijken wat het water gaat doen in Valkenburg en Meerssen", aldus de woordvoerster. "Dat ligt er aan hoeveel water de overstromingsgebieden kunnen opvangen. Het is moeilijk daar een prognose van te maken."

Vooralsnog zijn geen evacuaties gepland. "We hopen dat zo te kunnen houden. Daarom is de brandweer in groten getale aanwezig, zowel om snel te kunnen helpen, maar ook als mentale ondersteuning van de bewoners."

Veel inwoners van het Limburgse heuvelland houden hun hart vast. Ze herinneren zich de overstromingen van juli 2021 waardoor grote delen van met name Valkenburg en Meerssen onderliepen:

Wateroverlast in Zuid-Limburg, met de zomer nog in het geheugen: 'Spullen al gepakt'

00:54