Ga naar de inhoud
Zeven afleveringen

Disney+ komt met serie over Miep Gies, die familie Frank hielp onderduiken

Het condoleanceregister van Miep Gies, ter illustratie. Beeld © ANP

National Geographic gaat een serie maken over Miep Gies, de vrouw die Anne Frank en haar familie hielp onderduiken in het Achterhuis. De serie zal te zien zijn via streamingdienst Disney+.

De Amerikaanse nieuwssite Deadline schrijft dat de serie A Small Light gaat heten, een verwijzing naar een uitspraak van Gies.

'Licht laten schijnen'

"Ik hou er niet van om een held genoemd te worden want dat geeft de indruk dat je speciaal moet zijn om anderen te helpen", vertelde zij. "Ook een doodnormale secretaresse of huisvrouw of tiener kan in een donkere ruimte een klein licht laten schijnen."

100.000
Lees ook:
100.000 bezoekers voor film Mijn beste vriendin Anne Frank

Gies werkte voor het bedrijf van Otto Frank, de vader van Anne. Ze hielp de familie Frank, de familie Van Pels en tandarts Fritz Pfeffer onderduiken in een verborgen ruimte die bij het bedrijf aan de Prinsengracht hoorde.

Dagboek bewaard

Nadat de onderduikers in de zomer van 1944 waren ontdekt en gedeporteerd, vond ze het dagboek van Anne en bewaarde het. Van het dagboek zijn wereldwijd tientallen miljoenen exemplaren verkocht.

Experts
Lees ook:
Experts kritisch over onderzoek naar vermeende verrader van Anne Frank

Zeven afleveringen

De serie krijgt zeven afleveringen, de producent is momenteel op zoek naar acteurs en actrices. Deadline schrijft dat de opnames in Europa zullen plaatsvinden, het is nog niet duidelijk of daarbij ook in het Achterhuis in Amsterdam gefilmd zal worden. 

Het verhaal van Anne Frank was de afgelopen weken wereldwijd in het nieuws nadat er een onderzoek verscheen over het verraad van de familie. Een Joodse notaris zou de familie verraden hebben. Het onderzoek zorgde echter voor veel kritiek, omdat er geen bewijs zou zijn voor de conclusie van de wetenschappers. 

Excuses
Lees ook:
Excuses uitgever voor boek over verraden Anne Frank