Ga naar de inhoud
Grootste ooit

Fenomenale Wüst pakt voor vijfde keer op rij goud op Spelen

Beeld © ANP

Ireen Wüst heeft een schitterende kroon op haar al zo indrukwekkende carrière gezet. Ze won voor de vijfde Spelen op rij goud. Dat lukte nog nooit iemand. Antoinette de Jong pakte het brons. Favoriet Miho Takagi eindigde als tweede.

Voor Wüst zijn het de vijfde en haar laatste Spelen, die ze zag als ‘bonus’. Maar de 35-jarige schaatsster is hier duidelijk niet als toerist. Ze kwam voor goud. En dat is precies wat ze zojuist pakte op de 1500 meter.

Sterke tijd

Wüst verdedigde haar titel van de voorgaande twee Olympische Spelen. Ze zette met 1.53,28 een hele sterke tijd neer in Peking. Daar kwam zelfs de Japanse Takagi niet aan. Het was de eerste 1500 meter in twee jaar die Wüst won.

Wüst kon na afloop van haar gouden olympische race in Peking haar tranen niet bedwingen. De meest succesvolle Nederlandse olympiër allertijden miste haar familie, partner en haar overleden vriendin Paulien van Deutekom. "Misschien viert ze boven wel een feestje."

Wüst beseft het niet: 'Wat hou ik van de Spelen'

00:38
Wüst beseft het niet: 'Wat hou ik van de Spelen'

Antoinette de Jong pakte het brons in Peking. Zij reed in het National Speed Skating Oval 1.54,82. Daar was ze na haar tegenvallende 3 kilometer van zaterdag toch blij mee, zei ze. Ook zij sprak haar bewondering uit voor collega Wüst. "Zo knap hoe ze dat weer opnieuw doet. Daar kun je alleen maar respect voor hebben."

De coach van Wüst, Gerard van Velde, stond bijna met tranen in zijn ogen, in de gangen van het stadion. "Ja, ik ben ook maar een mens." Hij had er bijna geen woorden voor om de prestaties van Wüst te beschrijven. "Ik werd de afgelopen dagen alleen maar beter en beter. En ik zag het vanochtend al: hier gaat iets speciaals gebeuren."

Ireen Wüst de beste olympiër ooit

Wüst was al met afstand de succesvolste Nederlandse olympiër aller tijden, maar doet er nu nog een schepje bovenop. De rijdster van Team Reggeborgh is de tweede schaatser (de ander is de Russische Lidiya Skoblikova) aller tijden die zes keer goud wint op de Spelen.

Wüst won op 19-jarige leeftijd bij de Spelen in Turijn goud op de 3000 meter. Daar voegde ze de drie Olympische Spelen daarna telkens één individuele gouden medaille aan toe: goud op de 1500 meter in 2010, op de 3000 meter in 2014 en weer op de 1500 meter in 2018. Verder was er een keer goud op de ploegenachtervolging (2014) en nog vijf zilveren en een bronzen medaille.

Wüst kan ook na vandaag nog een keer goud winnen. Op de teamachtervolging vormt ze met Irene Schouten en Antoinette de Jong een uitstekend team. Dus voor terugkijken op haar imposante carrière is er nog niet bij. "Dat doe ik na de Spelen en dan kan ik niet anders dan trots zijn. Maar op dit moment telt alleen dit."

Ireen Wüst zet in Peking uitroepteken achter succesvolste carrière

02:51
Ireen Wüst is de meest succesvolste Nederlandse schaatser ooit.
Buitenlandse
Lees ook:
Buitenlandse media over Wüst: 'Zij is de onbetwiste koningin'