Ga naar de inhoud
Zware regenval

Groot alarm Limburg: Geul buiten de oevers, brandweer naar Valkenburg

De brandweer vannacht in actie in Epen. Beeld © ANP

De brandweer is sinds gisteravond druk bezig met de hoge waterstand in de Geul in Zuid-Limburg. De rivier is vannacht op een aantal plekken buiten de oevers getreden.

Met name de waterstanden in Geul en Gulp zijn gisteravond flink gestegen. Het water liep in Epen een molen binnen en stond tegen de kade aan. Meerdere straten werden afgezet en de brandweer was met een aantal voertuigen aanwezig en sloeg 'groot alarm'. 

Vandaag kunnen op sommige plekken enkele tuinen, kelders, wegen en parkeerterreinen onderlopen, meldt de veiligheidsregio.  

In Wijlre is het water aan het dalen, meldde de Veiligheidsregio rond 6.00 uur vanochtend. "De waterpiek is nu in Schin op Geul. De brandweer is ter plekke, om de situatie in de gaten te houden. De waterpiek zal daarna richting Valkenburg gaan. Ook hier is uit voorzorg extra brandweer naar onderweg."

In de loop van de nacht meldde de veiligheidsregio Zuid-Limburg dat 'de piek in België werd bereikt'. Dat betekent dat de hoge waterstanden zich de komende uren gaan verplaatsen door het Geuldal. "De Geul is op een aantal plaatsen buiten haar oevers getreden, dit zijn vaak daarvoor ingerichte overloopgebieden", schrijft de veiligheidsregio. 

Er zijn door de brandweer en het waterschap Limburg in totaal tussen de 1200 en 1400 zandzakken uitgedeeld. Die moesten onder meer de watermolen en meerdere huizen in Epen beschermen. De situatie wordt 'nauwlettend in de gaten gehouden'. Evacuaties zijn vooralsnog niet nodig geweest. 

'Niets geleerd van vorige watersnood'

Paulien Pinckaers, de eigenaresse van de Wingbergermolen, werd gisteren om 16.00 uur gebeld dat de sluizen van de molen open moesten wegens de snel stijgende waterstand van de Kleine Geul. De afvoersnelheid van het water bedroeg 20 kubieke meter per seconde, terwijl die normaal slechts 2 kuub per seconde is.

Om 19.00 uur vroeg Pinckaers om zandzakken, vertelt ze aan persbureau ANP. Het waterschap leverde die rond 23.30 uur. Volgens Pinckaers kon het waterschap toen nog niet zeggen hoe het verder zal gaan vannacht, doordat veel van haar meetpunten er uit liggen. Pinckaers stelde boos dat er blijkbaar niets is geleerd van de vorige watersnood die Limburg trof.

'Houd waterstand in de gaten'

Een woordvoerder van de brandweer stelde eerder juist dat de hulpdiensten, na de overstromingen in juli, wel degelijk sneller reageren op de stijging van de waterstand in de kleine rivier. "Waterschap Limburg houdt de situatie goed in de gaten, voert extra inspecties uit en treft waar nodig maatregelen om wateroverlast te beperken."

Het waterschap roept inwoners op om ook vandaag de website waterstandlimburg.nl in de gaten te houden. Daarop staan de actuele waterstanden bij mensen in de buurt.

Bekijk ook: afgelopen zomer verloren inwoners Well de strijd tegen het water

00:49
De inwoners van het Noord-Limburgse dorpje Well kregen afgelopen zomer de dringende oproep om te evacueren. De hele dag werd er gevochten tegen het water, maar 's avonds brak het nooddijkje toch door. Bewoners waren ontroostbaar.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore