12 huizen ontruimd

Tweede storm in een week, dak waait van huizen in Katwijk

06 februari 2022 12:57 Aangepast: 06 februari 2022 14:30
Het dak van het appartementencomplex in Katwijk is eraf gewaaid. Beeld © ANP

In Vlissingen is tussen 11.00 en 12.00 uur een gemiddelde van windkracht 9 gemeten. Daarmee is de tweede storm van dit jaar een feit. Een week na storm Corrie is het dus weer raak.

De opvolger van Corrie heeft geen naam gekregen. Dit gebeurt pas wanneer in Nederland, het Verenigd Koninkrijk of Ierland een code oranje wordt afgekondigd. Dat is deze keer niet het geval, want in ons land geldt alleen code geel. De volgende namen op de alfabetische lijst zijn Dudley, Eunice en Franklin.

Dak van huizen

In Vlissingen is een windstoot van 102 kilometer per uur gemeten, ziet Thomas Vermeulen van Buienradar. Ook op andere plekken van het land waait het stevig en valt veel regen. In Katwijk is het dak van meerdere huizen afgewaaid, zo zie je onderstaande video. Twaalf huizen zijn inmiddels ontruimd. Iedereen wordt opgevangen in een nabijgelegen hotel.

Het KNMI waarschuwt voor zware windstoten. De komende uren kunnen de windstoten in het kustgebied snelheden van zo'n 100 kilometer per uur bereiken. In het zuiden van het land kunnen windstoten voorkomen van ruim 80 kilometer per uur.

Even rustiger vanmiddag

De wind neemt vanmiddag iets in kracht af, maar vanavond trekken opnieuw buien over het land en kunnen de windsnelheden aan de kust opnieuw oplopen naar ruim 100 kilometer per uur.

Normaal telt Nederland zeven stormen per jaar. De maanden november, december, januari en februari tellen de meeste stormen. De meteorologische winter, die van december tot en met februari loopt, telt gemiddeld vier stormen in ons land. Dit is de derde storm van de winter.

Het waait zondag niet alleen hard, het is ook een regenachtige dag. Er is al tientallen millimeters regen gevallen, zegt meteoroloog Vermeulen. "En daar komt vandaag nog wel wat bij. Normaal voor een hele februarimaand is zo rond de 70 millimeter." 

De kans op wateroverlast is ondanks het kletsnatte weer beperkt, omdat de regen over een groot deel van de dag wordt verspreid. Op de wegen is er soms wel sprake van wateroverlast.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore