Ga naar de inhoud
Vanmiddag strafeis

OM eist zes jaar celstraf tegen jihadbruid Angela B.: 'Ze was een echte IS-vrouw'

Ter illustratie Beeld © EPA

Het Openbaar Ministerie eist zes jaar celstraf tegen jihadbruid Angela B. (26) uit Soest. Ze nam volgens het OM zes jaar lang deel aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). "Ze heeft bijgedragen aan de dood van veel slachtoffers die op beestachtige wijze zijn vermoord. Tot de allerlaatste snik is ze in het kalifaat gebleven."

Ze zou via sociale media jonge vrouwen in Nederland hebben geronseld om naar het kalifaat te komen, was getrouwd met drie kopstukken van IS en bood wapens aan in een chatgroep.

'Een echte IS-vrouw'

"Ze was een echte IS-vrouw, precies zoals de moordende en nietsontziende organisatie ze nodig had", stelde de officier van justitie in de rechtbank van Rotterdam bij haar strafeis. "Ze is vol overtuiging afgereisd om de gewapende strijd in Syrië te steunen."

Vanmorgen betuigde B. spijt dat ze in 2014 naar Syrië is gereisd. "Als ik mijn leven opnieuw kon doen dan had ik die keuze zeker niet gemaakt. De grootste fout van mijn leven."

Ze
Lees ook:
Ze willen terug naar Nederland, maar hoe gevaarlijk zijn de vrouwen van IS?

Daarnaast beweert B. dat ze de gruweldaden van IS veroordeelt. "Ik weet dat ik fout heb gezeten. Ik vind het vreselijk wat er allemaal is gebeurd, wat ze allemaal hebben aangericht. Het is heel erg dat ik onbewust deel heb genomen aan zo’n organisatie, vreselijk."

De Nederlandse trouwde in Syrië met de Portugese jihadstrijder Fabio P. Zij leerde hem na haar bekering tot de islam kennen via internet. "Ik zag hem als een held in Syrië die alle moslims aan het helpen was."

Betrokken bij executievideo's 

De IS-strijder was volgens de autoriteiten betrokken bij de productie van executievideo's. B. beweert dat ze door P. 'heel erg in de maling was genomen'.

Bekijk ook: IS leeft voort in Syrische kampen: 'Jonge generatie jihadisten verwacht'

02:04
Het kalifaat van Islamitische Staat is verslagen, maar het gedachtengoed van terreurbeweging IS leeft voort in de kampen waar gevangenen zitten.

Ze zou een andere voorstelling hebben gehad van de situatie in Syrië. "Ik heb heel vaak geprobeerd weg te komen, ben zelfs op een lijst gezet om gestenigd te worden. Mijn redding was dat ik zwanger was", stelde de vrouw die in totaal met drie IS-strijders getrouwd was, allemaal kopstukken van de terreurgroep. 

Sinds 2021 weer in Nederland

Na detentie in een kamp voor IS-vrouwen, wist B. te ontsnappen. Via het Nederlandse consulaat in Turkije keerde ze begin 2021 terug naar Nederland. Sindsdien zit ze vast.

Nederland
Lees ook:
Nederland haalt vijf IS-vrouwen en elf kinderen uit Syrië